La Crida neix apel·lant a la unitat, la transversalitat i la desobediència pacífica

Rate this post

El pavelló Nou Congost de Manresa s’ha omplert de gom a gom aquest dissabte plujós i gris per assistir a la convenció amb què s’ha posat en marxa la Crida Nacional per la República que impulsa Carles Puigdemont en un nou intent d’apel·lar a la unitat de l’independentisme. I unitat ha estat el crit que més ha ressonat al pavelló, mentre a l’escenari es desgranaven entre els principis d’aquest moviment: la transversalitat i el compromís de desobediència pacífica.

Entre les intervencions, molts representants de JxCat i PDeCAT però també d’ERC i independents, així com els fills de Jordi Sànchez, Jordi Turull, presos a Lledoners. Aquest moviment compta ja amb 51.000 adherits i 9.500 fundadors. 

Aquest dissabte eren, però, unes 6.000 persones les que han desbordat el Nou Congost i han ocupat una carpa instal·lada al costat per seguir un acte molt visual i dinàmic amb actuacions musicals incloses on Puigdemont n’era el protagonista, però on han estat reiterats els records a presos i exiliats, als quals s’ha citat un a un, projectant les seves fotografies.

Desobediència pacífica

La consellera Elsa Artadi i el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, s’han encarregat de llegir els principis fundacionals de la Crida. Han insistit que neix en una situació d’excepcionalitat i que es dissoldrà un cop s’hagi aconseguit l’objectiu de fer realitat la República. Han insistit que es tracta d’un moviment pacífic i no renuncien a cap via per aconseguir la independència, tot i que es primarà el diàleg i la negociació.

“La nostra desobediència serà pacífica, persistent programada”, ha assegurat Mascarell, mentre Artadi apel·lava a continuar les mobilitzacions: “cal assumir camins de desobediència pacífica de protesta cívica”.

Direcció

Gemma Geis i Toni Morral han explicat que els impulsors de la Crida són els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra, junt amb l’expresident de l’ANC empresonat a Lledoners, Jordi Sànchez.

La Crida s’estructurarà en una assemblea nacional -que integren els fundadors-, el consell de representants i el govern de la Crida.

Geis ha subratllat que es tracta d’una organització en forma de moviment polític per fer efectiva la república catalana -en cap moment s’ha parlat de si serà o no un partit- mentre Morral ha destacat el seu caràcter pacífic. Igualment s’ha subratllat la transversalitat i la unitat d’acció.

Jordi Peiró ha llegit un missatge de Jordi Sànchez. “L’acte d’avui és una prova més que l’Estat no se n’ha sortit. La carpeta de Catalunya està ben oberta i la darrera paraula encara està per escriure”, ha assegurat.

Sànchez alerta de la rivalitat partidista

“S’equivocava qui pensava que acotaríem el cap i seríem gossos massells”, ha advertit Sànchez, que ha admès que no es va fer tot bé després de l’1-O, però ha assegurat que la Crida comença amb la lliçó apresa d’errors. L’expresident de l’ANC ha situat com a enemic l’Estat espanyol i ha subratllat la voluntat de pluralitat.

El dirigent independentista ha admès que “si les coses no es van fer bé va ser per la desconfiança i la rivalitat partidista”, però que alhora si es va poder fer l’1-O va ser gràcies a la unitat. Davant aquesta situació ha encoratjat a superar diferències polítiques i personals.

“Els partits són necessaris, imprescindibles, però la situació excepcional que vivim ens obliga a transcendir els partits”, assenyala.

Sànchez ha advertit que probablement les peticions de presó de la fiscalia sumarà per centenars els anys de presó i ha reclamat respondre amb civisme i no violència. “Mantingueu si us plau la dignitat, jo i els que som a la presó la mantindrem”, ha conclòs.

Membres d’ERC

Les intervencions han començat amb l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, l’economista Xavier Sala Martín i el professor Ramón Cotarelo, i un ventall ampli de representants polítics amb voluntat de transversalitat. Entre els qui han desfilat a l’escenari hi havia l’exconsellera del PSC Marina Geli, Santi Vilanova, l’alcalde de Montblanc, el republicà Pep Andreu, i l’exdiputada d’ERC Maria Àngels Cabasés; els alcaldes de Port de la Selva i president de l’AMI, Josep Maria Cervera; el de Valls i portaveu de JxCat, Albert Batet; alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny; els fills dels presos Oriol Sànchez, Laura Turull, Elisabet Forn… Tots ells explicaven les raons per les quals s’han fet de la Crida.

S’ha recitat Quatre Banderes de Miquel Martí i Pol i s’ha interpretat Camins.

L’acte ha començat amb una salutació del president Carles Puigdemont, impulsor de la inciativa, i amb un record per a tots els presos polítics i exiliats. 

Anar a la font
Marta Lasalas

Powered by WPeMatico

Translate »