La Covid-19 serà considerada malaltia professional en sanitaris

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts que la Covid-19 sigui considerada com a malaltia professional pels sanitaris i sociosanitaris que s’han contagiat exercint la seva professió. “Permetrà en determinades circumstàncies una major protecció als sanitaris que s’han infectat”, ha explicat en roda de premsa després del Consell de Ministres el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, qui ha afegit que la mesura té caràcter retroactiu i s’estén també a “zeladors i altres treballadors que exerceixen la seva labor en l’àmbit sanitari”, tal com reclamaven els sindicats.

Per altra banda, el Decret aprovat pel govern espanyol també regula que els professionals sanitaris jubilats puguin comptabilitzar la seva pensió amb el treball professional durant la pandèmia. “Permet que determinats treballadors jubilats en l’àmbit sanitari puguin comptabilitzar l’activitat activa en la seva situació extraordinària de la Covid-19 amb la seva situació de pensionistes”, ha afirmat Escrivá.

Fins ara, el contagi de coronavirus en sanitaris era considerat com a contingència professional derivada d’un accident laboral. La diferència entre malaltia professional i contingència professional derivada de l’accident laboral erradica en què la malaltia professional té cobertura durant tota la vida del treballador. És a dir, un sanitari tindrà cobertura per la Seguretat Social si demà o d’aquí a deu anys contreu una malaltia derivada d’aquest contagi que es va produir des de la declaració de la pandèmia internacional per l‘Organització Mundial de la Salut (OMS) i fins que les autoritats sanitàries aixequin totes les mesures de prevenció contra la Covid-19.

La decisió ha estat celebrada pel col·lectiu sanitari, el Consell General de Col·legis Mèdics (CGCOM) celebra que el govern espanyol hagi aprovat la qualificació de malaltia professional per als professionals sanitaris contagiats de la Covid-19, i demanen que el pròxim pas sigui aprovar que la Professió Mèdica sigui declarada Professió de Risc.

També en un comunicat, la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha qualificat de “positiva” aquesta mesura, reclamant que s’ampliï a “tots els treballadors que per la seva activitat estiguin en contacte directe amb el virus”

Imatge principal: Foto d’un sanitari / ACN.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: