La Covid-19 retrocedeix a velocitat lenta a Catalunya i suma 3.000 positius

La Covid-19 segueix retrocedint a Catalunya, però ho fa molt lentament. Els índexs epidemiològics mantenen la tendència a la baixa però molt a poc a poc i la pressió assistencial als hospitals no presenta grans canvis, mentre els nous casos es mantenen al voltant dels 3.000, com en els darrers dies. La fotografia d’avui és pràcticament igual a la del dia anterior: el risc de contagi i de rebrot a penes baixen, mentre que als hospitals hi ha prop de 2.700 ingressades. La mortalitat avui cau en picat i del centenar de defuncions que es van comunicar dilluns, avui n’hi ha cinc.

El risc de contagi registra un lleugeríssim descens, de 0,90 a 0,88.  Els epidemiòlegs destaquen la importància de mantenir per sota d’1 la velocitat de propagació (risc de contagi) i anar disminuint aquest indicador de mica en mica perquè a poc a poc això incideixi en un menor nombre de contagis, el que vol dir menys hospitalitzats, que baixin els pacients greus i finalment que això es noti en un descens de la mortaldat.

El risc de rebrot també a la baixa

El risc de rebrot segueix en descens després del màxim de 900 de finals d’octubre, i avui està en 611, 22 punts per sota del registre anterior, segons les dades facilitades pel Departament de Salut. En paral·lel, la incidència acumulada (casos per cada 100.000 habitants dels darrers catorze dies) també va a la baixa i està en 727,36, nou punts per sota del registre anterior i lluny dels 818 registrat només fa una setmana. 

Salut informa de 2.997 nous positius, la meitat dels registrats a principis d’aquest novembre, i ja són 305.965 els casos notificats des del març- Les defuncions pugen ja fins a 14.745.

Pocs canvis als hospitals

La tendència a la baixa de tots els índexs epidemiològics no té per ara un impacte elevat en la situació dels hospitals, que va registrant altes en comptagotes mentre va registrant més ingressos a l’UCI. Els hospitals atenen 2.675 pacients amb Covid-19, 65 menys que el registre anterior, mentre que les unitats de cures intensives han registrat sis ingressos més i ja són 597 les persones ateses.

Desescalada lenta

Així, la lentitud amb què retrocedeix la Covid-19, allunya, per ara, l’inici de la desescalada de les restriccions. Així ho ha traslladat el Govern, que parla sempre d’una flexibilització lenta sempre que sigui possible davant les demandes dels sectors més afectats, com ara el de la restauració.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat aquest dimarts que les mesures en vigor amb tota probabilitat es prorrogaran quinze dies més. Tot i la lenta millora de les dades epidemiològiques, el Govern sosté que les actuals restriccions estan funcionant, encara que la situació segueix sent “preocupant i difícil”, en paraules de Budó.  Amb tot, la portaveu de l’executiu ha garantit que les restriccions actuals, especialment les relacionades amb la restauració, no es mantindran “ni un dia més del necessari”.

La situació a les escoles

Pel que fa a la situació a les escoles, el nombre de grups confinats per un positiu de Covid-19 ha pujat fins als 2.094, 41 més que aquest dimarts. Segons les dades del Departament d’Educació, els grups confinats són el 2,91% del total.

Actualment hi ha  un total de 50.519 persones confinades, 1.240 més que en el balanç anterior. D’aquestes, 48.139 són alumnes, 2.253 docents i personal d’administració i serveis i 127 personal extern.

En els darrers deu dies s’han confirmat 5.295 positius, 4.795 entre alumnat, 457 entre docents i personal d’administració i 43 entre personal extern. Els positius acumulats declarats són 24.254, 508 més que en el balanç anterior. Actualment hi ha cinc centres completament tancats a Catalunya, un més.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: