La ciència confirma els beneficis de la meditació per al control mental

Mantenir el control de la nostra ment és una habilitat molt útil en situacions com les que estem vivint, on és fàcil que la incertesa i la por puguin dominar els nostres pensaments i condicionar en bona mesura el nostre dia a dia. La meditació sempre s’ha considerat una eina molt útil per assolir benestar físic i emocional, però un nou estudi posa el focus en el poder d’aquesta tècnica per exercir control sobre la nostra ment i pensaments.

L’experiment ha estat dut a terme a la Universitat Carnegie Mellon amb un BCI, que és un aparell que mitjançant un implant cerebral o un sensor permet a un individu controlar una màquina o computadora directament des del cervell. Existeixen altres formes de mesurament menys invasives, com les lectures de l’electroencefalograma (EEG), però a diferència de l’implant cerebral, no són tan ràpids i precisos a l’hora d’avaluar les dades i les variacions.

Meditación en la naturalesa

L’estudi

Els experts que han intervingut en aquesta investigació, van dur a terme un estudi humà a gran escala mitjançant un curs setmanal de 8 setmanes sobre tècniques de meditació simples i àmpliament practicades, per provar el seu efecte com una eina d’entrenament potencial per al control d’un BCI.

Un total de 76 persones van participar, de les quals un grup va realitzar l’entrenament i un altre no. Es van realitzar fins a 10 sessions d’estudi amb el BCI, en les que es va poder demostrar que les persones que van realitzar tan sols vuit lliçons d’atenció i entrenament basats en l’atenció plena van tenir avantatges significatius en comparació amb aquells sense entrenament previ en meditació, tant en la seva capacitat inicial per controlar BCI com en el temps que els va portar assolir la plena competència per aconseguir-ho per complet.

Una vegada van completar el curs de formació en meditació, tant les persones que el van realitzar com les que no van haver d’aprendre a controlar un sistema BCI simple navegant amb un cursor per una pantalla d’ordinador mitjançant el pensament. Per fer-ho, havien de controlar l’enfocament i visualitzar el moviment del cursor dins del seu cap. Durant el transcurs del procés, els experts van registrar tota l’activitat cerebral.

Els que havien realitzat el curs de meditació, tenien més èxit en el control del BCI, tant inicialment com amb el temps: va demostrar una capacitat significativament millor per modular el seu ritme alfa, el patró d’activitat monitorat pel sistema BCI per controlar mentalment el moviment d’un cursor de l’ordinador.

Home meditant

Segons els investigadors que han participat en l’estudi, la meditació s’ha practicat àmpliament per diversos sectors de la societat i s’havien demostrat molts beneficis sobre això, però el fet que tingui aquesta capacitat per millorar el control mental i que pugui facilitar l’ús generalitzat de la tecnologia d’interfície cervell-computadora no invasiva, és sens dubte una troballa important.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: