JxCat proposa de crear una comissió d’investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils

Rate this post

JxCat ha remès a diversos grups del parlament l’esborrany d’una proposta de resolució que demana de crear una comissió d’investigació sobre els atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils. L’escrit va dirigit a ERC, Catalunya en Comú i la CUP, i pretén analitzar i investigar dels fets ocorreguts el 17 i el 18 d’agost de 2017 a Catalunya, les seves causes, antecedents, implicacions, perpetració i conseqüències.

El text de JxCat recorda els quinze morts i més de cent ferits de l’atropellament de la Rambla de Barcelona reivindicat per l’autoanomenat Estat Islàmic i liderat per l’ex-imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty, segons que indiquen fins ara les investigacions.

Considera que l’atemptat forma part de diversos fets ocorreguts ‘abans i després’: abans, amb l’explosió d’una casa a Alcanar (Tarragona) on van morir dues persones i es van trobar més de 100 bombones de butà i restes d’algun tipus d’explosiu, presumptament. Els fets de ‘després’ fan referència a la mort d’una dona a Cambrils atropellada per un cotxe que escapava dels Mossos en què els seus cinc ocupants van morir en un tiroteig posterior portant cinturons amb explosius falsos, ganivets i una destral.

El text recorda que el 21 d’agost a Subirats (Barcelona) els Mossos van abatre el presumpte autor material de l’atemptat de Barcelona, Younes Abouyaaqoub, que també portava un fals cinturó d’explosius.

Cossos de seguretat i intel·ligència
JxCat al·lega que s’ha de crear aquesta comissió per la ‘polèmica’ que es va generar sobre la mateixa autoria dels atemptats, les diferents línies d’investigació, i la participació dels cossos de seguretat i d’intel·ligència de l’estat. Recorden que va haver-hi ‘versions contraposades que no han permès tenir fins ara la certesa dels fets’ i per això impulsen aquesta iniciativa.

Després dels atemptats, es va saber d’un avís de la intel·ligència de la CIA als Mossos d’Esquadra sobre el risc d’atemptat terrorista a la capital catalana, fet que va ser desmentit pel llavors conseller d’Interior, Joaquim Forn. La segona polèmica es va generar davant les informacions que asseguraven que el CNI havia mantingut contacte amb l’imam de Ripoll mentre va estar reclús a la presó de Castelló per narcotràfic el 2014, i va ser posat en llibertat.

Junts per Catalunya també sol·licita una anàlisi dels mecanismes institucionals de resposta als atemptats, ‘analitzant les polítiques comunicatives externes (opinió pública) i les internes (les dutes a terme pels diferents cossos de seguretat)’.

També demana la descripció i documentació dels atemptats i dels ‘antecedents que ho van generar o ho van possibilitar’, així com una anàlisi sobre la participació, preparació i implicacions en la configuració de la mateixa.

Demana que s’aportin els danys i conseqüències sobre les persones i els béns, una anàlisi de responsabilitats, una anàlisi del context geopolític internacional i les ‘lògiques de guerra global’, i una anàlisi del sistema socioeducatiu en els autors de l’atemptat i el seu entorn.

Finalment, inclouen que la comissió pugui incorporar especialistes en un nombre no superior al dels diputats membres de la comissió. JxCat en té prou amb els seus 34 diputats per portar-ho al ple, però cerca el suport d’altres forces per presentar-ho de forma conjunta; i seran els diputats els que decideixin si es constitueix o no –necessita la majoria de 68 vots per substanciar-se–.

Anar a la font

Powered by WPeMatico

Translate »