Junqueras al jutge: “defensar la independència i promoure-la és plenament legal”

Rate this post

Oriol Junqueras ha tornat a comparèixer avui davant el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, en el que és la declaració indagatòria on se’ls comunica els delictes pels quals se’ls jutjarà. Una indagatòria de 40 minuts on Junqueras ha negat els fets que li imputen fent un al·legat a favor de l’autodeterminació dels pobles i del diàleg.

Junqueras ha retret al jutge que el procediment pretén anul·lar el moviment polític independentista i retallar els seus drets polítics i els dels qui el van votar, en la compareixença que ha fet avui al Tribunal Suprem juntament amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Per primera vegada en aquest procés ha assistit l’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas.

El vice president no s’ha arronsat davant Llarena i ha exposat que “defensar la independència i promoure-la és plenament legal. Catalunya té dret a l’autodeterminació” segons ha pogut saber El Nacional de fonts judicials.

“Estem davant un conflicte polític que s’ha de solucionar des de la política i mai judicialitzar-lo i molt menys criminalitzar-lo”, ha exposat Junqueras al jutge en una declaració que no pot tenir conseqüència més negatives ja pel vice president que fa 6 mesos que és a la presó preventiva.

Oriol Junqueras ha defensat el diàleg que el Govern de la Generalitat ha intentat promoure diversos cops per tancar un acord polític amb Espanya i pactar com exercir el dret a l’autodeterminació, però el govern de l’estat no ho ha facilitat mai.

I ha negat que celebrar un referèndum sigui delicte i que en una democràcia mai podria ser-ho.

Sense violència

Junqueras ha negat un cop més que s’hagi actuat violentament. “Crec en la dignitat humana, en el pacifisme i en la convivència”. 

El vice president ha remarcat que ni s’ha promogut, ni tolerat, ni assumit cap actuació violenta amb finalitat polítiques. “Som independentistes, però abans d’independentistes som demòcrates i militants de la no violència. I ha condemnat i qualificat “d’inadmissible” la violència policial del 1-O. “Una votació popular massiva no es podia reprimir per la força” ha dit qualificant l’actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil de desproporcionada.

Oriol Junqueras com a conseller d’economia, també ha negat l’acusació de malversació i ha assegurat que mai s’ha gastat ni un cèntim de les partides pressupostaries anul·lades pel Tribunal Constitucional i que podrien estar vinculades al referèndum de l’1 d’octubre. 

Drets de defensa vulnerats

Per primera vegada Junqueras ha pogut preparar la seva compareixença davant el jutge durant una reunió de treball amb el seu advocat sense el vidre pel mig. Estremera els va autoritzar per primer cop a reunir-se en una sala i Andreu Van den Eynde va poder preparar les declaracions d’Oriol Junqueras i Raül Romeva amb normalitat.

Junqueras, de fet, ha negat el Tribunal Suprem davant de Pablo Llarena com a tribunal competent per a investigar-lo, ha denunciat que s’estan vulnerant els seus drets, que la presó provisional fa que no puguin treballar en la seva defensa en bones condicions i que hi ha una investigació en paral·lel al jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona.

​”El meu processament vulnera el principi de legalitat donat que no he realitzat cap actuació que pugui interpretar-se com a constitutiva dels delictes recollits en la interlocutòria” on es descriu els fets per processar-lo per rebel·lió i malversació.

Anar a la font
Gemma Liñán

Powered by WPeMatico

Translate »