JOVENTUT – Campanya #Malamente

Saps què són les violències sexuals? Què podem fer per aturar-les? #Malamente és una campanya de prevenció de les violències sexuals contra les adolescents i les joves en espais d’oci nocturn que dona resposta a aquestes preguntes.

Saps què són les violències sexuals?

Són un tipus de violències contra les dones que, en molts casos, costa de reconèixer-les perquè socialment ens semblen conductes normals i naturals, però en realitat  no ho són. Per exemple: ser invasiu quan lligues, insistir-hi quan et diuen que no, llençar “piropos” cada cop que et ve de gust o per diversió… Potser aquestes conductes no et semblen greus, però sí que ho són.

La campanya

La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa la campanya #Malamente, a iniciativa de la Direcció General de Joventut i l’Agència Catalana de la Joventut. Es tracta d’una campanya per mostrar algunes d’aquestes conductes, que són violències sexuals quotidianes contra les dones, i que cal aturar. Aquestes violències sexuals es manifesten com a conseqüència d’una forta presència de la ideologia masclista des de la qual ens eduquem i ens relacionem. #Malamente s ’adreça als nois responsables de les violències sexuals i a tots els nois que, en la mesura que no fan res per aturar-les, es converteixen en còmplices.

La campanya, que es focalitza en les agressions que pateixen les adolescents i joves en espais d’oci nocturn, està formada per diferents materials i activitats, s’ha iniciat aquest mes de juliol, consta de dues fases i continuarà fins a final d’any.

Durant la primera fase, s’emet un espot televisiu  — que mostra cinc escenes de violències sexuals quotidianes com són la cosificació, fer servir les drogues per excusar una agressió, la superioritat i l’opressió com a pretext per fer sentir culpables les noies o nois compartint imatges sexuals sense consentiment (sexpreading) —, circulen per les xarxes socials cinc càpsules amb cadascuna de les escenes que formen part de l’espot, s’emeten falques de ràdio i es difon publicitat en premsa escrita i digital. També es distribuirà en espais d’oci nocturn el merchandising de la campanya (bosses, díptics, pòsters, etc.).

Ara bé, l’objectiu de la campanya no és només assenyalar les situacions de violència sexual i els seus responsables, sinó també aturar-les. Per això, en una segona fase que s’iniciarà després de l’estiu — i que també comptarà amb presència en televisió, ràdio i premsa — s’iniciaran diferents activitats amb l’objectiu de visibilitzar altres formes de “ser noi” que s’allunyin dels estereotips de gènere masculins que possibiliten l’exercici d’aquestes violències.

Dos missatges importants:

  • A les NOIES: No estàs sola i no ets responsable de les violències que pateixis. Tens tot el dret a estar enfadada, trista, cansada i rabiosa; dret a sentir-te com vulguis i a defensar-te de les violències sexuals. Encara que les violències sexuals facin molt mal i que hi hagi moments en què sembli impossible deixar enrere el dolor que provoquen, viure una sexualitat autònoma i plaent és possible.
  • Als NOIS: Allò que no tenia intenció de fer mal, allò que naixia de les ganes de conèixer i de compartir temps amb una noia, allò que era només un joc, allò que ni tan sols vas fer o dir tu, allò que va passar tan de pressa que ja ni ho recordes… també és violència sexual. I pots ser agressor o còmplice. Ser-ne conscient, responsabilitzar-se del que es fa i canviar, és possible. Depèn de tu i de les ganes que tinguis de sortir d’aquesta “forma de ser noi” que violenta i agredeix les teves companyes.

Més informació:

  • Espot de campanya (Youtube)   
  • Nota de premsa presentació de la campanya   
  • Materials de la campanya   
  • Notícia a l'E-loventut   

Anar a la font – RACOCATALA.CAT

Deixa un comentari

%d bloggers like this: