Jordi Savall: “Espanya creu que pot silenciar milions de catalans per la força?”

Rate this post

El músic especialitzat en viola de gamba i compositor Jordi Savall ha explicat els motius sobre el moviment independentista i ha repassat els últims esdeveniments del procés al diari francès L’Obs.

En una entrevista publicada aquest cap de setmana, Savall carrega durament contra la violència exercida per la policia espanyola durant l’1 d’octubre. “Van arrossegar dones grans per terra, van tractar els ciutadans indefensos amb una brutalitat absolutament injustificable”, explica el compositor, que assegura que amb aquells fets “Madrid va retrocedir quaranta anys”. En aquesta tessitura, assegura que després d’allò “Catalunya no tornarà a ser la mateixa” i es pregunta si “Espanya creu que pot silenciar milions de catalans per la força”.

jordi savall acn

ACN

Més enllà de la repressió policial, Savall denuncia que el govern espanyol  mai no ha volgut gestionar el conflicte. “Es manté en la línia de la ideologia franquista, que es va basar en la construcció d’una Espanya ‘una, grande y libre’”, afirma. En aquest sentit, Savall es remunta a l’Estatut -que no es va acabar fent realitat com el poble català va votar-, per justificar la “incapacitat del govern espanyol d’acceptar la nostra diferència”, el qual va dur els catalans a voler votar en referèndum. “L’Estat espanyol nega la realitat. Es nega a reconèixer que hi ha un problema. No ho sap. No parla amb els catalans. Parla amb la resta d’espanyols”, s’explica, per insistir que a falta de resposta política, Mariano Rajoy ha contestat amb “amenaçades de presó i amb les forces policials”.

El també fundador del Centre Internacional de Música Antiga reconeix que tots dos governs “tenen una part de responsabilitat” en el xoc de trens actual, però té clar qui no ha volgut parlar. Davant d’això, justifica que el govern català tirés endavant. “Si no podem dialogar, l’única possibilitat és prendre el camí més difícil”, sentencia, en referència al referèndum unilateral.

Anar a la font
Marc Bleda

Powered by WPeMatico

Translate »