Jordi Cuixat demana passar el confinament pel coronavirus a casa

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat al Tribunal Constitucional la seva llibertat per tal de poder passar el confinament a casa i dirigir la seva pròpia empresa. La seva defensa ha presentat un escrit al Constitucional demanant aquesta mesura extraordinària d’urgència, davant de l’excepcionalitat del moment i de l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol. L’equip d’advocats de Jordi Cuixart assegura que trobar-se complint la pena de presó mentre es resol el recurs d’empara en aquest context de pandèmia li pot provocar “perjudicis irreparables d’una magnitud incontestable”. Cuixart denuncia que, com a empresari, i malgrat tenir aprovada l’aplicació de l’article 100.2 per dirigir la seva pròpia empresa, ha de fer front a la gestió de l’actual emergència sanitària, social i econòmica des del confinament d’una cel·la de la presó de Lledoners, i només amb breus trucades de 8 minuts.

L’escrit també denuncia el “tracte penal desproporcionat” que el Tribunal Suprem ha imposat al president d’Òmnium Cultural amb una condemna de 9 anys de presó per defensar i exercir aquests drets fonamentals. La defensa de Cuixart recorda que així ho han denunciat els més alts organismes internacionals de drets humans, com l’ONU, Amnistia Internacional o Front Line Defenders. De fet, els advocats del president d’Òmnium reflecteixen en el seu escrit l’important posicionament d’aquesta setmana de l’Alta Comissionada pels Drets Humans de les Nacions Unides, Michelle Bachelet, que ha demanat l’alliberament immediat dels presos polítics en plena pandèmia. En aquest sentit, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos, sosté que “per enèsima vegada, i ara també ho ha manifestat l’alta Comissionada pels Drets Humans de l’ONU, les més prestigioses i principals organitzacions i institucions de defensa dels drets humans exigeixen l’alliberament immediat dels presos polítics”. I ha remarcat que “demanem als poders de l’Estat que deixin de fer el ridícul a escala internacional, i es posin al costat de la democràcia i els drets humans”.

La defensa de Cuixart denuncia que no hi ha motiu per aturar l’admissió del recurs d’empara presentat fa 20 dies al Tribunal Constitucional, en el qual ja es demanava la suspensió de la pena del president d’Òmnium. L’escrit posa de manifest que la mateixa declaració de l’estat d’alarma no afecta el funcionament del Constitucional en causes amb detinguts i de tutela de drets fonamentals i llibertats públiques, com és la situació del president d’Òmnium, entre d’altres. El mateix TC ha dictat un acord que l’habilita per aprovar mesures cautelars i resolucions en aquells casos que ho requereixin per protegir drets fonamentals. Això és precisament el que demana la defensa de Jordi Cuixart, emparant-se en una via prevista per la llei que regula el TC per a supòsits d’“emergència extraordinària”.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: