Jordi Cuixart: “Ens hem de fer costat i decidir junts”

Unitat d’acció. Jordi Cuixart ha retret els partits independentistes de “manca de sentit d’estat total” arran de les discrepàncies públiques entre dirigents de JxCat i ERC. En una primera entrevista després del judici a Rac1, el president d’Òmnium Cultural s’ha qüestionat com es pot avançar si “no es posen d’acord amb els ajuntaments i la Diputació”, en referència a la crisi oberta per la presidència de la Diputació de Barcelona i alhora ha demanat “unitat” per respondre a la sentència de l’1-0.

En aquest sentit, Cuixart ha advertit als independentistes que toquin de peus a terra perquè a partir de la sentència de l’Estatut del 2010 la ciutadania catalana va fer “saltar pels aires el sistema de partits”, així que si bé les formacions són imprescindibles s’ha demostrat, però, que no deixen de ser “una part” de tots els actors en joc. Així, el president d’Òmnium ha indicat que els independentistes  “poden perdre la Generalitat” en unes hipotètiques eleccions i ha tornat a demanar anar del bracet com ho fan els dirigents empresonats, que fan pinya. “Si els polítics es comportessin a fora com es comporten aquí [a la presó] tot seria molt diferent”, ha subratllat per indicar després que durant la llarga estada al centre madrileny de Soto del Real com no rebien tantes visites les relacions entre ells estaven “menys contaminades” que durant els mesos de reclusió a la presó de Lledoners.

A l’entrevista, que s’ha emès amb les respostes de Cuixart llegides per un periodista de l’emissora, l’activista es descarta com a candidat a la presidència de la Generalitat. Tot i que assegura que no concep res més que l’absolució, és conscient que passarà molts anys a la presó. “Jo el que vull és ser president d’Òmnium i d’aquí a deu anys em vaig tornant a la fàbrica”, ha afirmat, conscient, ha assenyalat, que ara aixeca grans consensos entre el món independentista perquè pertany “‘a la nieta y a la abuela'”. “Si em faig d’algun partit deixaré d’agradar tothom”, ha afirmat.

Preguntat sobre a què es referia quan al torn final del judici va dir que ho tornarà a fer, Cuixart ha insistit en què cal repetir “tots els drets que s’han violat” perquè de no fer-ho suposa acceptar que s’ha comès un delicte. Per contra, ha subratllat els “errors” que es van cometre durant el procés, com el creure en “de la llei a la llei” o creure que el reconeixement internacional del conflicte català suposaria una victòria perquè encara és més important una “majoria social”. En aquest sentit, ha recordat que l’opositor veneçolà Juan Guiadó té el suport i reconeixement dels Estats Units i de la Unió Europea però no té prou suport intern i, per tant, no té capacitat d’acció més enllà dels gestos.

Mobilització constant però no permanent

És aquesta majoria, ha dit, la que s’ha de mobilitzar en una eventual condemna als presos polítics. Però Cuixart ha advertit que és partidari d’una mobilització “constant però no permanent” perquè així, ha afirmat, serà una protesta més “transversal” i es té més control de la situació. En tot cas, ha insistit, “no pot ser una manifestació i prou, sinó que hauria d’aglutinar el 80% de la gent”.

Cuixart ha valorat les paraules de l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zaptero sobre els presos i l’ha qualificat de “valent” per haver expressat en públic el què molts dirigents li diuen en privat quan el visiten a la presó i alhora de “coherent” perquè el socialista “és responsable en part del què passa ara”, ja que va incomplir la promesa de donar suport al referèndum de l’Estatut aprovat al Parlament.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: