Johnson i Varadkar identifiquen “un camí cap a un possible acord” sobre el Brexit

Bones paraules però, de moment, res tangible encara, a falta d’una setmana per la crucial cimera comunitària sobre el Brexit. En un comunicat conjunt, el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, i l’homòleg britànic, Boris Johnson, han indetificat “un camí cap a un possible acord” per desbloquejar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE).

Here’s our joint statement following my meeting with @BorisJohnson in Cheshire this afternoon pic.twitter.com/RxjF9qFte8

— Leo Varadkar (@LeoVaradkar) October 10, 2019

El breu comunicat, però, posa l’accent en les dificultats claus per segellar el pacte: la pertinença o no d’Irlanda del Nord a la unió duanera comunitària i el mecanisme de consentiment que Londres vol que tingui el parlament de la província. Varadkar es compromet a traslladar el contingut de les converses al negociador en cap de la UE, Michel Barnier, que demà s’entrevistarà amb el ministre del Brexit, Stephen Barclay.

El to del comunicat és, en general, molt més positiu de les expectatives amb què s’arribava a la reunió, que ha tingut lloc a les rodalies de Liverpool aquest migdia, i que s’ha allargat per un parell d’hores llargues.

Els possibles camins per a l’acord, bàsicament, podrien ser dos. D’una banda, que els irlandesos indiquessin la possibilitat que l’acord de retirada tingués menys obligacions legals que les establertes en el pacte signat per Theresa May, i que no garantís al cent per cent la certesa que no fossin necessaris l’establiment de controls duaners. D’una altra, que els britànics acceptessin que Irlanda del Nord o tot el Regne Unit, potencialment, en algun moment romanguessin el la unió duanera comunitària, ai més no, per un determinat període de temps.

Més informació, en breu

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: