Joan Margarit, Premi Cervantes 2019

El poeta Joan Margarit ha estat guardonat amb el Premi Cervantes 2019, reconeixement que atorga cada any el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i que està dotat amb 125.000 euros.

Així ho ha anunciat el ministre de Cultura i Esport, José Guirao, en un acte celebrat a la Secretaria d'Estat de Cultura. El Cervantes va guardonar l'any passat la poeta uruguaiana Ida Vitale.

Amb aquest premi, es recupera l'alternança tradicional del guardó. Si bé existeix una norma no escrita per la qual el Premi Cervantes recau cada dos anys en un autor espanyol, en la passada edició es va trencar, ja que va ser guardonada una autora llatinoamericana després del premi de 2017 per a l'escriptor nicaragüenc Sergio Ramírez.

El lliurament del Premi Cervantes tindrà lloc, com tots els anys, el 23 d'abril en una cerimònia que se celebrarà al Paranimf de la Universitat d'Alcalá de Henares i que, com és tradició, estarà presidida pels Reis Felip VI i Letizia.

En aquesta edició, el jurat ha estat presidit per Ida Vitale i ha estat format per l'escriptor guardonat en l'edició de 2017, Sergio Ramírez; a proposta de la Reial Acadèmia Espanyola, Pau Battaner; per la Presidència de l'Acadèmia Argentina de Lletres, Pablo de Santis; a proposta de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), María Luisa Sotelo; per la Unió d'Universitats d'Amèrica Llatina (UDUAL), Bernal Herrera; a proposta de l'Institut Cervantes, Raquel Caleya; per la Direcció General del Llibre i Foment de la Lectura, Eduardo Lago; per la Presidència de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), Arsenio Escolar; per la Presidència de la Federació Llatinoamericana de Periodistes (FELAP), Leticia Amato; i a proposta de l'Associació Internacional d'Hispanistes, Susan Byrne.

El palmarès dels últims anys es completa amb els noms de Sergio Ramírez (2017), Eduardo Mendoza (2016), Fernando del Paso (2015), Juan Goytisolo (2014), Elena Poniatowska (2013), José Manuel Caballero Bonald (2012) i Nicanor Parra (2011), entre altres.

El 1976, Jorge Guillén, una de les màximes figures de la Generació del 27, va rebre el primer d'aquests guardons i, des d'aleshores, s'han succeït uns altres 40 de premiats: 20 espanyols i uns altres 20 hispanoamericans. Únicament el 1979 hi va haver dos guanyadors, en concedir-se ex aequo a Gerardo Diego i Jorge Luis Borges.

Fins al moment, només cinc dones han estat guardonades amb el Cervantes en els seus 40 anys d'història: les espanyoles María Zambrano (1988) i Ana María Matute (2010), la cubana Dulce María Loynaz (1992), la mexicana Elena Poniatowska (2013) i la uruguaiana Ida Vitale (2018).

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: