‘Isaki vs. Lacuesta’, una retrospectiva sobre l’obra d’Isaki Lacuesta a la Filmoteca de Catalunya

Rate this post

La Filmoteca de Catalunya acull aquest mes de gener una retrospectiva sobre l’obra d’Isaki Lacuesta, director del guardonat film Entre dos aguas amb La Concha d’Or de Sant Sebastià. Lacuesta ha estat objecte d’una retrospectiva antològica al Centre Pompidou de Paris que va acabar el passat 6 de gener, i que ara, la Filmoteca acollirà fins el 23 de gener. La retrospectiva sobre Isaki Lacuesta a la Filmoteca, Isaki vs. Lacuesta projectarà films com El rito, Cravan vs. Cravan, La llegenda del temps, Los pasos dobles, Rouch un noir, Entre dos aguas, La repetición, entre d’altres. 

Isaki Lacuesta ha rebut nombrosos reconeixements per la seva trajectòria cinematogràfica que ha passat pel MoMA i el Lincoln Center de Nova York o la National Gallery of Art de Washington. Entre dos aguas El seu treball multimèdia i proteïforme, sovint en col·laboració amb Isa Campo, i que també inclou instal·lacions artístiques i correspondències fílmiques, ha estat clau perquè els directors de deu festivals internacionals de prestigi l’hagin escollit entre els destinats a marcar el futur del cinema mundial. Obert al món i al seu temps, mostra una sensibilitat especial per l’art, la història, la ciència, la tecnologia, la família o el pas del temps, així com per esborrar les fronteres entre documental i ficció, sense deixar de ser honest amb la realitat. La retrospectiva Isaki vs. Lacuesta que oferirà la Filmoteca de Catalunya al llarg de tot aquest mes de gener fins el 14 de febrer, també es podrà trobar paral·lelament al Centre d’Art Contemporani Bòlit de Girona i al maig, a l’Arts Santa Mònica de Barcelona.

Aquests son els films que projectarà la Filmoteca:

Dimarts 15 de gener a les 21:30 hores a la sala Laya. Sessió doble: El cuaderno de barro i El rito

El cuaderno de barro: Documental que indaga el procés de creació del pintor Miquel Barceló a Mali en la seva recerca de noves tècniques (com la pintura amb termites) i la vida quotidiana del creador. Un testimoni inèdit d’art i tècnica, però també de com la vida africana ha influenciat Barceló.

El rito: Una mirada que escaneja un escorxador localitzat a la província de Girona. El sacrifici de l’animal és privat de la seva naturalesa sagrada, de qualsevol ritualisme, i els gestos humans es tornen mecànics, gairebé automàtics, quan es porten a terme dia rere dia.

Dimecres 16 de gener a les 18:30 hores a la sala Laya. Sessió de curtmetratges

Els quatre curts que componen el programa són: Déjà vu 1. Paisatges que desapareixen (2003); Dos cuentos en la palma de la mano (2007); Microscopías (2003); i Russie (de la sèrie Lugares que no existen), codirigida amb Isa Campo (2009).

Dimecres 16 de gener a les 21:30 hores a la sala Laya. Sessió doble: Los pasos dobles i Rouch, un noir

Los pasos dobles: Un film que parla de l’aventura i dels enigmes, de les ganes d’anar sempre més lluny i de la possibilitat de créixer d’aquest ésser múltiple que tots portem dintre (…) El repte era partir d’estils i gèneres absolutament oposats, seqüències molt improvisades i altres molt escrites, i que en la pel·lícula aquesta combinació d’elements s’anés integrant (Isaki Lacuesta). El film fou premiat amb la Concha d’Or en el Festival de Sant Sebastià.

Rouch, un noir: Un retrat del cineasta Jean Rouch realitzat a la rambla del Raval durant la seva última visita a Barcelona, just davant d’on s’havia d’ubicar poc després la Filmoteca.

Jean Rouch a 'Rouch, un noir'. Filmoteca de Catalunya

Jean Rouch a ‘Rouch, un noir’. Filmoteca de Catalunya

Dijous 17 de gener a les 20:00 hores a la sala Chomón i dissapte 19 de gener a les 19:00 hores a la sala Laya. La llegenda del temps

Dues històries contades amb dues veus. ‘La veu d’Isra’ retrata un nen gitano que després de la mort del seu pare deixa de cantar a causa d’un dol imposat i ‘La veu de Makiko’ es construeix com el conte d’una japonesa que busca una nova manera d’expressar les seves emocions a través del cant flamenc.

Divendres 18 de gener a les 17:00 hores a la sala Chomón. Entre dos aguas

Isaki Lacuesta va guanyar la seva segona Concha d’Or amb aquest film que ha fet tornar el cineasta a San Fernando el lloc amb més atur d’Espanya per reprendre la història dels germans Isra i Cheíto, dotze anys després que en retratés l’adolescència a La llegenda del temps.

Diuenge 20 de gener a les 21:30 hores a la sala Chomón. Sessió doble: Garbo, l’home que va salvar el món i La repetición

Garbo, l’home que va salvar el món: La veritable història de l’agent doble Joan Pujol. En un dels enganys més agosarats de tots els temps, Joan Pujol (de nom en clau “Garbo”) va allunyar els nazis
de les platges de Normandia, la qual cosa va permetre la victòria aliada el dia D. Però això no va ser més que la punta de l’iceberg.

La repetición: Impactat pel naufragi en el qual van morir vint persones al llac de Banyoles, Isaki Lacuesta reflexiona sobre les repeticions del cicle vital a partir d’imatges i pel·lícules familiars en aquest entorn natural.

Dimecres 23 de gener a les 21:30 hores a la sala Laya. Sessió triple: El cuaderno de barro, Teoria dels cossos i Herencia

Teoria dels cossos: Poema visual inspirat en uns versos d’Omar Khayyam. Es tracta de l’evocació d’una història d’amor al llarg del temps, a partir dels retrats de cossos d’entre 80 i 15 anys.

Herencia: Curtmetratge inclòs en la pel·lícula col·lectiva 3.11 Sense of Home, promoguda per Naomi Kawase, la qual va proposar a 21 cineastes realitzar un film amb la mateixa durada del terratrèmol del 2011 al Japó.

Divendres 25 a les 18:30 hores a la sala Laya. Cravan vs Cravan

Recorrent alhora al documental i a la ficció, Isaki Lacuesta evoca, en el seu primer llargmetratge, la misteriosa figura d’Arthur Cravan, nebot d’Oscar Wilde. Poeta, boxejador, aventurer i un dels personatges més fascinants del segle XX,  va desaparèixer el 1918, als 30 anys, quan navegava pel golf de Mèxic. El film, que conté un munt d’imatges de l’època tan fantasmagòriques com la vida de Cravan, utilitza un intel·ligent artifici narratiu que ho converteix tot en un joc detectivesc: el narrador també és un boxejador i un poeta.

Anar a la font
La Llança

Powered by WPeMatico

Translate »