Investigadors catalans descobreixen una proteïna clau en la metàstasi tumoral

Rate this post

Investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Médiques (Imim) de Barcelona han descobert una proteïna clau en la metàstasi tumoral que obre noves vies al desenvolupament de fàrmacs antitumorals. L’estudi, publicat a la revista Cancer Research, mostra el paper fonamental d’aquesta proteïna, l’enzim USP27X, en el control de la proliferació, la invasió i la formació de metàstasi de càncer de mama.

L’equip d’investigadors forma part del Programa de Càncer de l’IMIM i està liderat pels doctors Víctor M. Díaz, de l’UPF i Antonio García de Herreros, de l’Imim, i ha dut a terme una anàlisi genòmica per trobar nous reguladors de la proteïna Snail1, un interruptor clau en la invasió tumoral.

Els investigadors han descobert que l’enzim USP27X incrementa l’estabilitat de Snail1 i permet a la cèl·lula tumoral iniciar el procés denominat de Transició Epitelio-Mesénquima (o EMT, per les seves sigles en anglès), que confereix a les cèl·lules tumorals la capacitat d’envair els teixits veïns i formar metàstasi i incrementa la resistència a fàrmacs.

Les cèl·lules tumorals utilitzen USP27X per augmentar la quantitat de Snail1, la qual cosa permet començar un programa cel·lular que fa que puguin envair millor i formar més metàstasi.

Càncer de mama

El mateix grup, en col·laboració amb Joaquín Arribas, del Vall d’Hebron Instituto d’Oncologia (VHIO), ha analitzat l’expressió de Snail1 i USP27X a tumors derivats de pacients amb càncer de mama.

Han trobat una correlació positiva entre les dues proteïnes, sobretot a aquells tumors més agressius, denominats triples negatius, que són especialment resistents a la quimioteràpia i tenen un pitjor pronòstic.

Els investigadors creuen que nous fàrmacs dissenyats per inhibir l’activitat de USP27X poden tenir un futur prometedor sobre aquests tipus de tumors.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »