Investigadors catalans avisen que Espanya pot tenir 124.000 casos actius

Un equip multidisciplinari d’investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya – Barcelona Tech (UPC) i de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) ha estimat que Espanya pot tenir actualment un total de 124.300 casos actius de coronavirus en les diferents comunitats autònomes, segons un comunicat d’aquest divendres.

L’anàlisi mostra que les autonomies més afectades poden ser Madrid –amb 35.000 casos actius, un 28% del total–, Catalunya –amb 34.000 casos, el 27% del total–, seguides de Castella i Lleó –amb 13.000 casos– i Castella-La Mancha –amb 11.000 casos-.

Al contrari, les comunitats autònomes d’Astúries –amb 700 casos actius–, Cantàbria –amb 600–, La Rioja –amb 600– i Canàries –amb 500– poden ser els territoris amb el nombre de casos actius més baix.

Els resultats s’han obtingut a partir de models matemàtics desenvolupats per la UPC i l’IGTP que tenen en compte la letalitat del virus –de l’1% en aquells territoris amb penetració més significativa de la malaltia– i el retard diagnòstic –és a dir, el temps que passa entre desenvolupar símptomes i ser introduït a la base de dades com a positiu–, així com la capacitat de detecció del país –que a Espanya és entre un 8% i un 10%-.

A partir d’aquests valors i les dades reportades per les comunitats autònomes es pot establir el nombre real de casos actius que hi ha hagut en els últims 14 dies, “que és el nombre de persones potencialment contagioses, però no vol dir que tots ho siguin”, han assegurat els investigadors.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: