Inquietud a les farmàcies davant del pla de Sanitat contra les pseudoteràpies

Les conclusions que té previst publicar pròximament la Xarxa Espanyola d'Agències d'Avaluació de Tecnologies i Prestacions del Sistema Nacional de Salut (Redets) en relació amb l'anomenat Pla per Protegir al Pacient de Pseudoteràpies i el possible impacte que podrien tenir en l'àmbit de les farmàcies està generant inquietud i incertesa al sector.

Segons han assenyalat fonts del sector, pel cosa ha transcendit fins al moment en relació amb l'anàlisi que l'esmentat grup de treball està realitzant, en l'avaluació de determinades teràpies només s'està tenint en compte l'assaig clínic.

En cas de ser així, quedarien fora de consideració en l'anàlisi de l'avaluador altres paràmetres com a investigació fonamental, metaanàlisi, estudis transversals, estudis observacionals i epidemiològics. Una altra variable important és el consens d'experts, però les mateixes fonts van indicar que en aquest cas tampoc aquests no participen de manera general en els grups de treball.

En aquest sentit, destaquen aquestes fonts que si bé l'assaig clínic és l'anàlisi més utilitzada per la indústria farmacèutica per al llançament de nous medicaments, a l'hora d'avaluar una terapèutica o fins i tot un medicament en la seva aplicació real, la medicina basada en l'evidència indica que cal tenir en compte més paràmetres i un altre tipus d'estudis.

Evidència científica

Per això, insisteixen que encara que l'evidència científica indica que hi ha ciència més enllà de l'assaig clínic, s'estarien aplicant criteris molt reduccionistes en el cas de les teràpies naturals i no justament aquells que poguessin beneficiar-les.

Recorden que, segons va publicar Evid Based Med el 2017, si només es considerés la base dels assajos clínics controlats amb baix risc de biaix, únicament el 18% de les recomanacions de les guies de pràctica clínica estarien basades en la millor evidència.

Per això, alerten de l'important caos que es podria generar si es generalitzés la idea que només es pogués dispensar o aconsellar a la farmàcia allò que expliqui amb el màxim nivell d'evidència i estigui recollit a les guies actualitzades. Si bé no està previst que això succeeixi, almenys en tots els casos, precisen que des del sector farmacèutic es pregunten llavors per què aquesta discrepància de criteris.

 

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: