Inici de setmana amb tempestes i una calor més suportable

En general molt probablement aquesta ha estat la nit de més mal dormir d’aquest estiu fins ara. L’aire càlid acumulat dels últims dies sumat a l’augment dels núvols ha provocat que el termòmetre només baixés dels 20 graus graus en alguns indrets puntuals i que s’hagin produït algunes temperatures mínimes molt altes fins i tot en comarques interiors. D’entre les temperatures mínimes més difícils d’empassar d’avui en destaquem:

 • Barcelona (Raval), 26
 • Blanes, 26
 • Arenys de Mar, 25
 • Igualada, 24
 • Tarragona, 24
 • Girona (aeroport), 23
 • Lleida, 23
 • Reus, 23
 • Igualada, 23
 • Sant Cugat del Vallès, 23
 • Vic, 20

Són temperatures molt poc habituals, a l’aeroport de Girona els 23,1 graus d’avui de mínima igualen el rècord del 21 de juliol del 2015 (dades des de 1973).

Entre ahir i aquesta nit han anat apareixent tempestes puntuals, que tot i que es mouen ràpid i es fan presents a moltes comarques, en general han deixat poca pluja. Entre ahir i avui destaquen els 10 l/m2 de Roses, els 9 d’Espolla, els 8 d’Horta de Sant Joan o els 3 de Valls.

Avui les tempestes continuaran apareixent i ho faran amb més força que ahir, sobretot en comarques de la meitat oest de Catalunya, que és on més hi plourà avui. Atents a possibles tempestes localment fortes al Pirineu Occidental i en punts de les Terres de l’Ebre especialment, però també a la Depressió Central, a l’altiplà central on fins i tot al Camp de Tarragona. El Meteocat té actiu un avís per pluja intensa que afecta les comarques del Pirineu Occidental i també el Montsià, el Baix Ebre i la Terra Alta. Com en dies anteriors les tempestes es mouran ràpid i avançaran de sud-oest a nord-est, cosa que vol dir que de forma més puntual aquests xàfecs poden acabar afectant també moltes altres comarques. Dia insegur.

De nit i matinada la inestabilitat anirà avançant cap a l’est, demà aquests ruixats i tempestes localment forts cal esperar-los també en comarques de Girona i a la Catalunya Central, tant al matí com a la tarda. Sobretot descarregaran en comarques interiors, però no són descartables també a la costa. Tant avui com demà algunes d’aquestes tempestes aniran acompanyades de calamarsa o pedra.

La resta de la setmana el temps serà molt més tranquil, a partir de dimecres tornaran a predominar les clarianes. Alguns models fan pensar que el cap de setmana rebrotarà la inestabilitat i cauran novament ruixats i tronades al Pirineu i en altres comarques de la meitat nord de Catalunya, però aquest canvi de temps encara és poc clar.

La temperatura recularà. Dels gairebé 40 graus d’ahir a les Terres de l’Ebre avui es passarà a menys de 35, però en general la baixada del termòmetre d’aquesta setmana probablement no acabarà de satisfer a qui no porti bé la calor. La temperatura i la sensació tèrmica baixaran de dos a quatre graus en conjunt, però no deixarem de tenir una calor de ple estiu. El cap de setmana el termòmetre es tornarà a enfilar però difícilment ho farà tant com en aquests dos últims episodi de calor forta que hem viscut.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: