Informe anual del CONCA sobre l’estat de la cultura i de les arts

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CONCA) ha fet públic l’Informe anual de la cultura i de les arts 2019 que elabora anualment. L’Informe és una radiografia del sector just abans de la pandèmia i ofereix una primera aproximació a l’afectació provocada per la crisi sanitària de la COVID-19.

En la elaboració de l’informe han participat 23 experts i set periodistes especialitzats.

Mancances i recomanacions

Segons l’informe, les principals mancances abans de la pandèmia eren un finançament deficitari, la precarietat, l’allunyament de la ciutadania i el distanciament entre la política i la realitat cultural de país.

Entre les recomanacions destaca la demanda de polítiques culturals clares, igualitàries, dimensionades socialment, definides a llarg termini i consensuades més enllà dels mandats parlamentaris, que permetin garantir un bon finançament públic per als sectors.

Com ha afectat al sector la pandèmia

Tot i que encara és aviat per fer una valoració de quin serà l’impacte final de la COVID-19, l’informe assenyala algunes xifres:

  • Les empreses culturals van començar molt bé l’any, amb una facturació de 45 milions el gener de 2020. El mes d’abril va caure a 8 milions.
  • A inicis de juliol, 5.888 empreses culturals s’havien acollit a la situació d’ERTO, amb 997 empleats afectats.
  • Fins al setembre s’han cancel·lat més de 4.000 concerts, amb unes pèrdues

d’ingressos estimats en més de 40 milions.

  • El sector teatral de la ciutat de Barcelona ha anunciat unes pèrdues de 30,5 milions d’euros, amb més de 5.300 funcions cancel·lades.
  • L’Associació de Cambres del Llibre d’Espanya va anunciar el dia de Sant Jordi unes pèrdues estimades de fins a 1.000 milions d’euros.
  • El Gremi de Cinemes de Catalunya va avisar que cada setmana que els cinemes restaven tancats es deixaven de facturar 450.000 euros.

Noves tendències

  • La demanda de llibre electrònic s’ha incrementat un 410% respecte del mateix període del 2019.
  • Les biblioteques públiques han fet més de 65.000 préstecs durant la pandèmia a través de la plataforma eBiblioCat.
  • El mes d’abril la facturació de música en format digital es va incrementar un 27,6% respecte al mes de febrer.
  • Han augmentat les visites als webs de museus; el web del MNAC durant el mes de març va rebre 61.000 visites més respecte al mes anterior.

gencat.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: