L’Índia s’enfonsa per escapar d’una crisi del coronavirus. Fins ara, funciona.

NOU DELHI: el cap de setmana a Lucknow, una de les ciutats més grans de l’Índia, els joves van anar a pubs. Malgrat que el govern indi va intentar bloquejar les coses, pocs a l'escena de la barra es van prendre molt seriosament el coronavirus.

"No tinc por. Vaig a menjar, a la festa, a dormir '', va dir Akshay Gupta, un comptable que anava de bar el dissabte a la nit. "L'ensurt està sobreeixit."

L’Índia ha reportat al voltant de 125 casos de coronavirus i és un misteri com la segona nació més poblada del món, amb 1.300 milions de persones, s’ha mantingut relativament intacta mentre que el nombre de casos explota cap a l’est i l’oest. Això ha despertat una certa incredulitat sobre la crisi en alguns quarts.

Els metges diuen que és que hi ha molts més casos a l'Índia dels que s'han detectat, per les dificultats per posar-se a prova, o bé que l'Índia ha aconseguit fins ara escapar del pitjor, possiblement a causa dels esforços estrictes i ràpids des del primer moment. .

A Kerala, al sud, les autoritats van utilitzar la tecnologia GPS, les imatges de CCTV i els registres de telefonia mòbil per rastrejar els moviments d’una família índia que es creu que va ser un dels primers infectats aquí. A finals de febrer van tornar d’Itàlia i, en qüestió de dies, els equips mèdics van anar a parar a tots els llocs que havien visitat, inclosos bancs, restaurants i esglésies i van posar en quarantena ràpidament gairebé tots els que havien entrat en contacte amb gairebé 1.000 persones.

L’Índia també va ser una de les primeres nacions a tancar fonamentalment les seves fronteres, cancel·lant els visats i denegant l’entrada a tots els estrangers, tret d’alguns selectes. Alguns estats, com Kerala, comencen a incrementar-se a les fronteres interiors, agafant la temperatura dels passatgers dels cotxes i mostrant la gent als trens.

Tot i així, les mesures de contenció han estat imperfectes i la por ha començat a estendre's. En els últims dies, més d’una desena de presumptes operadors del coronavirus van fugir de parets d’aïllament custodiats .

Segons l'estat de Maharashtra, que ha registrat la majoria de casos a l'Índia, almenys 15 persones van escapar de dos hospitals, segons funcionaris i punts de comunicació indis. La majoria dels pacients han estat trobats i retornats en quarantena. Devendra Paturkar, un funcionari mèdic de la ciutat de Nagpur, va dir que quatre pacients que van fugir d'un hospital allà, des de llavors, han posat proves negatives sobre el coronavirus.

Fins al moment, la majoria de casos de coronavirus de l’Índia han estat procedents de viatgers: un grup de turisme italià que visitava el Rajasthan solia estendre molts dels casos. Però els experts en salut pública temen què passarà si la transmissió de la comunitat comença a desencadenar-se, sobretot a les zones urbanes empaquetades amb un sanejament deficient i on viuen tantes persones cara a cara.

"El repte d'un país gran com l'Índia amb l'amuntegament és que algunes persones sempre llisquen la xarxa, allà on la poseu", va dir Dipanjan Roy, un epidemiòleg indi que ha treballat als Centres de Control i Prevenció de Malalties i del món. Organització sanitària.

També es va preocupar pel que va cridar l’actitud “esperem fins demà”. Va dir que els oficials de salut de l'Índia haurien de posar en vigor les quarantenes més dures.

"Aquest mes els va costar", va dir el doctor Roy.

Però ell i altres metges van dir que l’Índia oferia certs avantatges, inclòs un historial digne que conté epidèmies de grip i el fet que l’Índia és un dels majors productors mundials de medicaments genèrics.

Els antibiòtics es solen distribuir aquí sense recepta mèdica, preocupant alguns professionals mèdics. Però en una situació com aquesta, els experts van dir que pot ajudar: Moltes de les persones que moren pel coronavirus sucumbeixen a infeccions secundàries, i algunes d’aquestes poden ser tractades amb antibiòtics.

La demografia també funciona en avantatge de l'Índia. La població aquí és considerablement més jove que als països amb pitjor impacte i els joves tenen una possibilitat molt més gran de fer front al virus. Un altre factor possible és que el clima de l’Índia sigui més càlid, i està a punt de fer calor, tot i que no s’ha demostrat clínicament que tingui un efecte important.

Les autoritats estatals de tota l'Índia estan ordenant ara el mateix tipus de restriccions que a les nacions que han afectat el pitjor. Les escoles estan tancant-se. També ho són les piscines, els gimnasos, les instal·lacions esportives, els centres comercials i les sales de cinema. Les bodes i altres reunions públiques estan prohibides, tot i que la gent continua fent-les.

En molts llocs és la vida com sempre. A Nova Delhi, la capital i altres grans ciutats com Lucknow, els restaurants podrien quedar una mica més deserts, però molta gent continua sortint. Encara hi ha embussos de trànsit, tot i que dilluns el trànsit va ser sensiblement més lleuger a Bombai i els trens de rodalies estaven en gran part buits. Els serveis de compres en línia com Amazon i el botiga digital BigBasket van augmentar les comandes, mentre els compradors es van precipitar a abastir-se de menjar i subministraments sense sortir de casa.

Henk Bekedam, representant de l’Organització Mundial de la Salut a l’Índia, va dir que els casos de coronavirus al país eren tots “traçables” i que encara no hi havia evidències de transmissió comunitària ni un nombre més elevat de pacients no oficials.

Va dir que l’Índia fins ara havia aconseguit mantenir els casos baixos responent ràpidament i agressivament al coronavirus i instant les persones a practicar el distanciament social.

"He estat molt impressionat amb l'Índia", va dir el doctor Bekedam. "Des del principi, s'han pres molt seriosament."

El govern ha intentat avançar els rumors: la línia del primer ministre de l'Índia, Narendra Modi , és "Dir no al pànic, dir sí a les precaucions". Però alguns dels partidaris del senyor Modi i fins i tot funcionaris del seu partit Bharatiya Janata, o BJP, són gent confusa.

Durant el cap de setmana, un conegut grup nacionalista hindú va celebrar una festa de consum d’orina de vaca , dient que l’orina tenia propietats medicinals i beure-la podria allunyar el coronavirus. Un legislador al partit del senyor Modi ha pronunciat coses similars, deixant a molta gent preguntar-se si podria ser veritat. Altres líders del partit continuen celebrant grans mítings, amb gent que atrapa.

A l’Índia, els mercats d’aviram estan assolint un gran èxit . Molts indis creuen que pot agafar el coronavirus per menjar pollastre. Els preus a l'engròs del pollastre han caigut més d'un 50 per cent quan la informació desinformada ha circulat per les xarxes socials que menjar pollastre o altra carn pot estendre el coronavirus. Diverses agències governamentals han publicat declaracions per assegurar que la gent no hi ha cap vincle entre el coronavirus i el pollastre, però no hi ha ajudat.

Les proves també han estat un problema. Fins a la setmana passada, era difícil fer-se proves a l’Índia per coronavirus a menys que un pacient presentés símptomes i hagués viatjat a l’estranger o estigués a prop d’algú que en tingués. Mentre que Corea del Sud ha provat més de 4.800 persones per milió i Itàlia més de 1.000, l’Índia ha provat al voltant de 5 per milió.

Però els científics governamentals insisteixen que l'Índia ha ampliat els seus kits de proves des de 20.000 al gener fins a aproximadament un milió, i que les proves estan més àmpliament disponibles i es poden processar en pocs dies en una xarxa de més de 50 laboratoris nacionals.

Tot i això, un metge de Kerala va perdre la feina aquest mes després d'intentar fer-li una prova al pacient.

Després que el doctor Shinu Syamalan, un metge de medicina general, derivés un pacient que tenia febre i que havia tornat de l'Orient Mitjà al departament de salut del govern, el propietari de la clínica privada on treballava el doctor Syamalan.

"El propietari va dir que la gent deixaria de venir a la meva clínica si sabien que hi havia un pacient amb coronavirus. Va ser molt dur per a mi ", va dir el doctor Syamalan.

El departament de salut de l'Estat es va negar a prendre's el cas seriosament, va dir que el pacient es va apartar sense provar.

Shalini Venugopal i Hari Kumar van contribuir a informar de Nova Delhi i Vindu Goel de Bombai.

NY Times

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *