Esglésies anticipa 'seus' mesures per al Consell de dimarts assumint la reforma laboral del PP

Notícies relacionades

Pablo Iglesias ha anticipat les seves mesures econòmiques per al Consell de Ministres de dimarts que ve. I encara que el Reial Decret de l'estat d'alarma imposa que la "autoritat superior" és el president de Govern i per sota d'ell els ministres de Defensa, Interior, Transports i Sanitat, ho ha fet pel seu compte ia través de les xarxes socials de seva Vicepresidència segona.

El més curiós és que el líder d'Unides Podem es fa una esmena a la totalitat del seu programa electoral: preveu dur a la reunió de dimarts de Consell de Ministres mesures de flexibilitat laboral i de suport a les empreses. És a dir, el més semblant a la reforma laboral del PP ia la política econòmica de quan governaven José María Aznar o Mariano Rajoy.

Fonts de el Partit Popular es mostren sorpreses pel canvi de postura, i encara que prudents, apunten que "és un moment de no escatimar ni un sol recurs i acompanyar amb mesures contundents als autònoms, a les pimes però també a la resta d'empreses d'aquest país ".

Nota de la Vicepresidència segona de Govern, anticipant les mesures que vol aprovar dimarts.

Nota de la Vicepresidència segona de Govern, anticipant les mesures que vol aprovar dimarts.

Així s'expressa el portaveu econòmic de l'PP al Congrés, Mario Garcés. Tot i que es mostra decepocionado pel retard de les mesures econòmiques tres dies: "La situació és excepcional i, en canvi, el Govern ha patit d'iniciativa".

La veritat és que des que es va filtrar l'esborrany fins que es va aprovar el Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 van canviar algunes coses. I una d'elles era una evident concessió a la baralla que havia mantingut Pablo Iglesias durant les set hores de reunió.

En el mateix article 4 que defineix quines són les autoritats competents, es deixa negre sobre blanc que "els actes, disposicions i mesures" especials es poden adoptar, entre altres motius, "per prestar atenció a les persones vulnerables".

Baralla amb Calviño

¿I això què és? Qui ho defineix? Hi ha algun glossari en el text legal que detalli les característiques que ha de complir una "persona" per a ser "vulnerable"?

No, no n'hi ha. Tot es queda així, als llimbs de la interpretació. I la terminologia és tan clarament la usada per Podem en els seus missatges que queda clar que Iglesias va aconseguir amb aquesta addenda a el text inicial posar una pica a Flandes mentre discutia amb Nadia Calviño. Perquè si hi va haver un altre canvi significatiu entre el text inicial que va publicar EL ESPANYOL al migdia i el que finalment va sortir al BOE a mitjanit va ser l'absència de tota mesura econòmica.

A l'recés de mitja hora per dinar a les 15.00 hores -després de 150 minuts de discussions punt per punt- s'havia arribat ventilant només sis dels 20 articles. De manera que les fonts de Govern consultades donaven per fet que el Consell de Ministres es podria allargar fins al vespre.

La vicepresidenta tercera, Nadia Calviño, en la reunió extraordinària de Consell de Ministres.

La vicepresidenta tercera, Nadia Calviño, en la reunió extraordinària de Consell de Ministres. Moncloa

No obstant això, Sánchez es va afartar de la baralla i va posposar l'assumpte econòmic a dimarts: a les 18.00 hores, Presidència va anunciar que ja havien aixecat la sessió i que Sánchez compareixeria a les 19.00 h. Després, que a les 20.00 h … i finalment ho va fer a l'hora de l'telenotícies.

Referent a això, el popular Garcés insisteix que l'emergència és molt més greu del que demostra l'Executiu: "Cada dia perdut en una crisi d'aquesta magnitud és devastadora". I si el president diu que aquesta és una crisi dinàmica, que canvia de minut en minut, "el temps de resposta no es mesura en períodes llargs sinó en el dia a dia".

Pel decebut portaveu popular, "cal reconèixer que el Govern està superat. Les normes publicades al BOE seran el reflex indubtable de la indolència de Govern de Sánchez durant les primeres setmanes de la crisi".

flexibilitat laboral

El cas és que aquest sintagma d ' "atenció a les persones vulnerables" en el decret principal, el de la declaració de l'estat d'alarma, és una basa que podrà jugar Esglésies aquest dimarts, quan es repeteixi la baralla amb Calviño i les seves idees més ortodoxes en política econòmica. Fonts pròximes a la banda morat de Govern resumien la discussió de dissabte així: "Calviño està defensant que l'Ibex és sagrat i Iglesias, que el sagrat són els treballadors".

I potser així s'entengui millor per què ara el líder d'Unides Podem s'oblida de la seva obsessió per tirar avall la reforma laboral que va aprovar la ministra popular d'Ocupació Fátima Báñez. Si el treballador és el més sagrat, és a dir, la "persona vulnerable", defensar-ara és evitar el seu acomiadament. I per a això cal mantenir els avantatges que aquella llei laboral donava a les empreses per posar en marxes ERO temporals (els coneguts com ERTES), per exemple.

Així, a més Esglésies preveu aprovar mesures per donar suport a les empreses ia l'activitat econòmica "perquè la gent pugui seguir consumint", tal com expliquen fonts properes a el vicepresident.

Mario Garcés, portaveu adjunt per a assumptes econòmics de l'PP al Congrés.

Mario Garcés, portaveu adjunt per a assumptes econòmics de l'PP al Congrés. PP

I finalment, el líder d'Podem anunciava que impulsessin "mesures de suport als treballadors, autònoms, empresaris i als col·lectius més vulnerables". És a dir, a la nota enviada per la Vicepresidència segona ja es fa força amb l'esmentat sintagma.

No és creïble

Encara amb aquestes mesures, el PP creu que "lamentablement", estem davant "el Govern més inestable de tota la democràcia". I ho atribueix al fet que Sánchez no s'ha desembarassat d'uns socis que si ja ho debilitaven, ara en aquesta crisi el enfonsen: "La inconsistència política d'alguns dels seus membres i amb la pulsió dels seus socis nacionalistes, els ha obligat a negociar internament entre ells els seus prioritats quan els espanyols no poden esperar ni un dia més ".

Garcés aplaudeix que Iglesias s'apunti a la reforma laboral del PP en moments de necessitat, però no es creu la seva conversió. "D'pretendre crear monopolis públics nacionalitzant sectors a blindar la reforma laboral del PP, com ara defensa Iglesias, demostra el nivell de desgovern i la incoherència en què estan instal·lats."

elconfidencial.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: