Història de França per a catalans

Rate this post

L’any 1941, en plena ocupació de França, l’antic conservador del Museu del Louvre i editor Paul Angoulvent va crear la col·lecció ‘Que sais-je?’ inspirat en la pregunta homònima de Michel de Montaigne. Es tractava d’una innovadora col·lecció de llibres de divulgació que des de llavors ha editat uns 4.000 títols, en un format breu dedicat a un tema i signat per un especialista acreditat. Inspirat potser per aquest format de la quintaessència editorial francesa, el periodista i escriptor Xavier Febrés acaba de publicar Breu història de França explicada als catalans. Influències, friccions i garrotades del veí de dalt, amb pròleg de l’economista i exrector de la UB Josep Maria Bricall i editat per Arpa, el nou projecte de l’editor Joaquim Palau.

Febrés -com els lectors del seu blog “Apologia de la curiositat” sabem- és un home de múltiples interessos, que van del tango a la bona cuina, que ha cultivat en els seus més de 40 llibres de tot tipus de gèneres -de la biografia al reportatge passant pel llibre de viatges – a través d’una geografia particular que va de Barcelona a Perpinyà -va ser durant anys corresponsal de l’històric diari rossellonès L’Indépendant– amb l’Empordà com a poderós centre d’atracció i la mirada extesa al Mediterrani i a Buenos Aires. Un dels temes que l’interessen és, precisament, França i la relació dels catalans amb el nostre veí del nord. Una relació, que com posa de manifest al llibre, ha estat tan o més complicada que amb el veí peninsular.

Si el timbaler del Bruc…

“A casa meva, de petit, sentia dir als meus pares: ‘Si el timbaler del Bruc s’hagués tocat una altra cosa en comptes del timbal, ara seríem francesos”. La intenció de les seves paraules no deixava dubte, ho deien en un clar sentit d’oportunitat malaguanyada. No eren afrancesats per cap mena de destil·lació ideològica, sinó per simple inclinació natural, La dictadura franquista posava de relleu que França era un país més avançat, de manera que l’afrancesament sentimental representava una reacció espontània” escriu Febrés “La Barcelona i la Cataluna de la generació dels meus pares i bona part de la següent han estat afrancesades, ja fos d’una manera idealitzada o simplement instintiva. Amb el pas dels anys la fascinació s’ha anat matisant. França va dirigir culturalment Europa els segles XVIII i XIX. Avui no tant, per descomptat, però molts encara recordem la primera vegada que vam trepitjar París com una mena de bateig a l’edat adulta”. I d’aquesta manera comença aquesta Breu història, a través dels records de l’arribada i de tots els retorns a la Ciutat de la Llum: els parcs, els museus, les llibreries, les formatgeries, el mapa íntim que tots els amants de París podem conformar.

La capitalitat i prestigi de París i la grandeur, l’excepció cultural, la particularitat universitària i l’auge del Front Nacional són temes previs al resum històric que Febrés emprén des dels temps de “nos ancêstres les gaulois” fins a la V República, que no deixa cap dels aspectes més discutits de la història francesa al tinter. Ni la disbauxa absolutista de Versalles ni el terror revolucionari, ni la megalomania bonapartista, ni la restauració conservadora i monàrquica, l’imperi d’opereta de Napoleo III, les ulls i ombres de la III República i la Belle Époque, la indignitat del tracte als republicans espanyols i catalans i la vergonya i misèria moral del règim de Vichy. Una història que des de l’època tardoromana i el regne visigòtic de Narbona ha vinculat les terres d’un costat i altra del Pirineu, amb vincles tan intensos com el que van tenir els comtes catalans amb el rei franc o el casal de Barcelona amb la Provença fins la desgraciada derrota de Muret, en una frontera que no va ser tal fins al Tractat dels Pirineus, que escapçà una part considerable de Catalunya (i que mai va tenir cap mena d’interés per l’espanyolisme irredemptista, a diferència de Flandes o, més recentment, Gibraltar).

Breu història de França. Xavier Febrés

La pedra de toc del centralisme

Però, si hi ha res que faci arrufar el nas fins i tot als francòfils i afrancesats catalans més ardents, és el que Febrés anomena “La neurona bloquejada del centralisme” és a dir, l’estructura jacobina de la República -heretada, corregida i augmentada respecte l’absolutisme de Versalles- que ha construit el gran París a costa de pràcticament arrassar econòmicament, cultural i social el país i acabar amb la seva pluralitat cultural, idiomàtica i regional. Si bé l’educació pública, laica i gratuïta establerta per Jules Ferry i els governs radicals republicans ha estat una de les grans obres en l’haver de la République, també ha estat la forma d’aconseguir l’anorreament de qualsevol patois

De la història recent de les relacions entre França i Catalunya, Febrés s’atura en tres episodis claus, tres oportunitats perdudes. La més clara, l’Euroregió Pirineus-Mediterrània proposada per Pasqual Maragall, que havia de permetre la cooperació entre les autoritats de Catalunya, les Illes Balears, l’Aragó, el Llenguadoc-Rosselló i el Migdia-Pirineus, com a expressió d’un hirterland de més de 15 milions d’habitants, amb Barcelona com a centre de graveta i extesa de Tolosa de Llenguadoc fins a València. Una entitat de cooperació política i econòmica que tindria sentit gràcies a la connexió ferroviària, llargament esperada i que encara avui, continua sense ser considerada prioritària pels governs de Madrid i París.

La darrera d’aquestes oportunitats no reeixides de vinculació entre el nostre país i el veí del nord és l’intent d’ingrés de Catalunya a l’Organització Internacional de la Francofonia, feta també durant el mandat del president Maragall amb la idea que França permetés en justa correspondència, es comprometés amb l’oficialitat del català a la Unió Europea. Un darrer envit per demostrar els vincles entre les dues cultures, que dorm la son dels justos en un calaix del Quai d’Orsay, mentre el coneixement del francès decau i les noves generacions tenen cada vegada menys interès per la cultura francesa.

Xavier Febrés. Breu història de França explicada als catalans. Influències, friccions i garrotades del veí de dalt. Arpa, 2018. 204 pàg. 

Anar a la font
Joan Safont

Powered by WPeMatico

Translate »