Hi ha perill que s’adulteri el cens de les eleccions del 21-D?

Rate this post

En les darreres hores ha corregut per les xarxes socials el rumor sobre possibles alteracions del cens electoral del 21-D. Segons s’afirma en missatges difosos per cercles independentistes, hi ha hagut un augment sospitós del cens respecte a comicis anteriors que pot afectar el resultat dels comicis.

D’acord amb el que ha publicat l’Oficina del Cens Electoral, a les eleccions del 21 de desembre hi podran votar un total de 5.553.983 persones, de les quals 5.329.139 són residents a Catalunya i 224.844 a l’estranger. Respecte a les eleccions espanyoles de 2016, el nombre de ciutadans amb dret de vot ha augmentat en 34.207 persones. Si ho comparem amb les eleccions al parlament de 2015, enguany podran votar 43.130 persones més.

La diferència és força més significativa respecte al cens del referèndum de l’1 d’octubre, ja que al desembre tindran dret de vot 240.419 persones més. Aquesta ha estat justament la dada que ha alertat molts independentistes. Llavors el cens va ser de 5.313.564 persones, però cal tenir en compte que els residents a l’estranger van haver de registrar-se expressament al cens per votar. De les més de dues-centes persones residents a l’estranger amb dret a vot al 21-D, tan sols s’hi van apuntar unes cinc-mil.

Algunes de les falses informacions parlen de crides a empadronar a Catalunya ciutadans espanyols. El que no expliquen és que això no serviria per alterar el cens electoral, ja que es va tancar l’1 d’agost. L’article 39.1 de la LOREG estableix que el cens de cada elecció ‘es tancarà el primer dia del segon mes anterior a la convocatòria’. Si aquests ciutadans espanyols justifiquen que tenen el domicili a Catalunya podran empadronar-s’hi, però no podran votar al desembre.

A més, l’article 38.2 diu que les candidatures, partits, federacions i coalicions poden impugnar el cens de les circumscripcions que, segons l’Oficina del Cens Electoral, haguessin registrat ‘un increment de residents significatiu i no justificat’. En aquest cas, la impugnació es podria fer en un termini de cinc dies després de l’alerta de l’oficina.

Anar a la font

Powered by WPeMatico

Translate »