Després d'haver-se destruït la amenaça de coronavirus, el sud-est asiàtic va començar a afrontar-la.

BANGKOK – Durant molts mesos, molts països del sud-est asiàtic han eliminat l'amenaça que suposa el nou coronavirus. Alguns funcionaris van dir que la pregària mantindria la malaltia allunyada. D’altres van manifestar l’optimisme que la calor tropical retardaria la propagació del virus.

La vida va continuar com sempre. Malàisia va permetre grans reunions religioses. Tailàndia va mantenir oberts els seus famosos estadis de boxa de Muay Thai. A països amb problemes de salut, com Indonèsia i Myanmar, la prova d'infeccions va ser mínima.

Ara, amb la constatació que el virus envolta el món en una implacable difusió, els països del sud-est asiàtic han començat a imposar mesures estrictes, incloses les bloquejades a Filipines i Malàisia i el tancament generalitzat d’escoles, empreses i llocs d’oci a Tailàndia. Els retards s'estan mostrant perillosos, ja que algunes nacions s'enfronten a un augment preocupant de casos sense un sistema sanitari que pugui afrontar un brot important.

El president indonèsia, Joko Widodo, ha admès que va enganyar al públic sobre els perills de la malaltia causada pel coronavirus, Covid-19, per evitar que les persones poguessin entrar en pànic.

"Hi ha allò que divulguem i n'hi ha que retenim perquè no volem crear preocupacions i pànic entre la societat", va dir divendres.

Joko es va negar dilluns a divulgar els resultats de la seva pròpia prova sobre el virus, dient als periodistes que ho preguntessin al seu metge.

El ministre indonesi del transport, Budi Karya Sumadi, ha resultat positiu i fins a una dotzena d’altres funcionaris s’han posat a prova d’infecció.

Joko es va negar a divulgar aquests resultats també.

El portaveu de la resposta d’emergència al coronavirus a Indonèsia, Achmad Yurianto, tampoc proporcionaria els resultats aquest dimarts i va dir només que els funcionaris “estan en bon estat fins ara”.

La transparència en general ha estat una preocupació.

Els funcionaris sanitaris de l'illa de Bali van dir que es van assabentar que una dona britànica que havia estat tractada allà només havia resultat positiva només després que els oficials a Jakarta, la capital d'Indonèsia, anunciessin la seva mort als mitjans de comunicació.

Abans d'això, els dos primers pacients amb infeccions confirmades van descobrir que havien contractat el virus quan el president ho va anunciar al país.

A Filipines, els crítics han acusat el president Rodrigo Duterte d'utilitzar el virus com a cobertura per perseguir la seva ambició d'imposar la llei marcial.

"Independentment de les seves preferències personals, el president no hauria de considerar els mètodes autoritaris", va dir Etta Rosales, ex presidenta de la Comissió de Drets Humans a les Filipines. "L'autoritarisme no és cap cura del virus".

Després que el Sr. Budi, el ministre indonesi del transport, es mostrés positiu, el Sr. Joko va estar més atenuat amb el problema, ordenant el tancament de les escoles i animant els residents a treballar des de casa.

Altres països continuen negats sobre els perills del virus. El portaveu principal del govern de Myanmar va dir divendres que l'absència de proves positives era una prova que el virus no ha arribat a Myanmar.

"El Covid-19 encara no està present a Myanmar", va dir als portaveus el portaveu, U Zaw Htay. "L'estil de vida i la dieta dels ciutadans de Myanmar són beneficiosos contra el coronavirus".

Algunes figures budistes han estat promovent remeis no mèdics. Un monjo famós va dir que menjar una llima i tres llavors de palma mantindria el virus lluny. Un altre monjo va recomanar set grans de pebre mòlt.

Fins i tot alguns metges són optimistes que la pandèmia anularà Myanmar per les seves pràctiques religioses.

"Myanmar encara té sort perquè és un país budista i els religiosos majors sempre preguen que siguin segurs", va dir el doctor Win Thandar Phyu, el cap de l'Hospital General del Nord Okkalapa de Yangon.

La preocupació és que l’enfocament desconegut ha permès que el virus s’estengués en gran mesura desapercebut, donant lloc a un desastre en els països en què els sistemes d’assistència sanitària no estan finançats i estan mal equipats.

La taxa de proves d’Indonèsia ha augmentat en els darrers dies, però continua sent una de les pitjors del món, aproximadament 8,5 proves per milió de persones. El primer pacient positiu es va detectar el 2 de març. Ja ha confirmat 172 casos.

En una carta al president, una associació de científics va trucar el Fòrum dels joves científics indonèsians va pressionar per prendre mesures immediates. El grup va assenyalar que els casos confirmats han crescut a un ritme exponencial des de principis de març.

"Indonèsia es troba en una situació perillosa perquè l'actuació retardada per aturar la propagació del virus dificulta el seu control", van dir els científics. "El retard podria fer que la situació epidèmica fos similar a Itàlia i l'Iran o encara pitjor".

Alguns països estan experimentant un ràpid augment del nombre de casos confirmats.

Molts estan connectats a una reunió internacional de 16.000 musulmans a principis d’aquest mes a la ciutat de Malàisia de Selangor. Els participants que van tornar a casa han pres la malaltia amb ells a Singapur i Brunei, on gairebé tots els seus 40 casos van estar relacionats amb la reunió del moviment missioner revival, Tablighi Jamaat. 700 participants més van tornar a Indonèsia, on no s'ha fet cap esforç per fer-ne el seguiment.

Malàisia ha augmentat en els casos relacionats amb l'esdeveniment. Només dilluns, 95 de 125 nous casos van estar connectats a l’esdeveniment. Ara té 673 casos.

L’Organització Mundial de la Salut va instar les nacions del sud-est asiàtic a adoptar mesures agressives a mesura que augmenta el nombre de casos confirmats.

"La situació està evolucionant ràpidament", va dir dimarts el doctor Poonam Khetrapal Singh, el director de la regió de l'OMS del sud-est asiàtic. "Cal escalar immediatament tots els esforços per evitar que el virus infecti més persones".

Actualment diversos països s'estan revoltant per imposar les restriccions de viatge i quarantena que es veuen en altres parts del món.

A les Filipines, prop de 60 milions de persones, més de la meitat de la població del país, estan bloquejades. A Malàisia, les reunions massives estan prohibides fins a final de mes; escoles, comerços i llocs de culte estan tancats; i als malaius se’ls prohibeix sortir del país. A Tailàndia, el primer ministre va anunciar l’ajornament de Songkran, un festival que se celebra cada abril per celebrar el nou any tailandès.

Però per a Indonèsia, que ja es troba al capdavant, acció dramàtica com la dels seus veïns sembla fora de taula.

"El bloqueig no és una opció", va dir Achmad, portaveu d'Indonèsia.

Hannah Beech i Ryn Jirenuwat, de Bangkok, han estat aportats per reportatges; Muktita Suhartono i Dera Menra Sijabat de Jakarta, Indonèsia; Va veure Nang de Mandalay, Myanmar; i Jason Gutierrez de Manila.

NY Times

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: