Grifols obté noves evidències que el seu tractament frena l’Alzheimer lleu i moderat

Grifols ha actualitzat aquest divendres la informació al voltant del seu assaig clínic anomenat AMBAR, el projecte mitjançant el qual la companyia catalana treballa per frenar l’agreujament de l’Alzheimer en persones amb la malaltia en estadis inicials. Segons ha compartit en una conferència mèdica a Califòrnia (Estats Units), les noves dades que han aconseguit mitjançant la neuroimatge confirmen que el tractament redueix la progressió de la malaltia tant en els pacients que la tenen en estadi lleu com els que la tenen en estadi moderat.

Aquest matís és clau: l’octubre de l’any passat la farmacèutica havia fet públic que els assajos clínics al voltant del seu enfocament aconseguien reduir fins a un 61% els efectes de la malaltia quan aquesta estava en estadi moderat. En canvi, no identificaven canvis importants en els pacients amb un Alzheimer lleu. Això no va frenar els esforços de la farmacèutica, però el fet que la neuroimatge col·loqui també aquest subgrup de pacients entre els resultats positius, reforça que l’estratègia els acosta efectivament al seu objectiu.

Fer recanvis del plasma de la sang

La proposta, amb AMBAR, és estabilitzar la progressió de la malaltia fent recanvis del plasma de la sang dels pacients. La pròpia companyia ho va explicar en fer públic el tractament l’any passat: la hipòtesi de partida és que la proteïna que s’acumula al cervell de les persones amb Alzheimer circula per la sang lligada a un altre proteïna anomenada albúmina. El seu enfocament és extreure la part líquida de la sang -el plasma- i substituir-la per una solució d’albúmina que no transporti la proteïna que provoca la malaltia. “Amb l’extracció d’aquest plasma s’aconseguiria un esclariment del pèptid beta-amiloide [l’acumulació del qual genera la patologia] des del cervell fins el plasma, cosa que limitaria els efectes de la malaltia sobre les funcions cognitives”, especificava el març de 2018 Grifols en un comunicat.

Mesos més tard, a l’octubre, la farmacèutica compartia que havien confirmat que el tractament era capaç de frenar fins a un 61% els efectes de la malaltia en pacients amb Alzheimer en un estadi moderat. L’assaig que així ho acreditava havia comptat amb 496 participants assignats de forma aleatòria a tres grups de tractament i a un quart de control, als participants del qual se’ls subministrava un placebo. Malgrat les bones notícies, l’assaig clínic no indicava cap modificació en la progressió de la malaltia en els pacients en un estat lleu, cosa que va eclipsar lleugerament els avenços en el subgrup amb un estat d’Alzheimer una mica més desenvolupat.

Grifols es dispara a borsa després d'anunciar un nou tractament contra l'Alzheimer

Grifols es dispara a borsa després d’anunciar un nou tractament contra l’Alzheimer

Però pel que han explicat aquest divendres als Estats Units, la neuroimatge mostra ara resultats positius en tots els pacients tractats amb l’albúmina. “En comparació amb el grup placebo -explica la farmacèutica en un comunicat emès aquest mateix vespre- els pacients presenten menys reducció del metabolisme de la glucosa cerebral després dels 14 mesos d’assaig, cosa que suggereix una reducció del dany neuronal”.

Grifols, segons ha compartit la pròpia companyia en el mateix comunicat, es reunirà en breu amb la FDA (entitat responsable de la regulació sanitària als Estats Units) per discutir el programa de desenvolupament clínic d’AMBAR, així com el disseny d’una segona versió de l’assaig que profunditzarà i complementarà l’estudi clínic que tot just acaba.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: