Govern presenta el Llibre blanc com l’inici de la transformació cultural del país

El Llibre blanc de la cultura s’ha presentat aquest dimarts a l’Auditori d’Ordino. El cap de Govern, Xavier Espot ha afirmat que amb l’obra es resol una mancança històrica. “Hem estat capaços de desenvolupar un múscul cultural però calia fer un pas més. L’elaboració del llibre era un compromís del Govern. Suposa l’inici de la transformació cultural del país amb una mirada més oberta. La cultura no és un luxe, ni una decoració, la cultura és l’ànima del poble”.

El secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons s’ha referit al procés participatiu. “S’han fet manuals i tutorials per facilitar la tasca dels agents culturals, i s’han dut a terme moltes reunions de treball”, ha explicat.

 El Llibre blanc de la cultura és una eina de planificació estratègica de les polítiques culturals d’Andorra elaborat de manera participativa amb els agents culturals –públics i privats, organitzats i no organitzats– i la ciutadania. L’any 2019 es va iniciar un treball conjunt entre el ministeri de Cultura i Esports i la secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana per elaborar-lo. Paral·lelament, es va establir una col·laboració amb la Fundació Julià Reig per dur a terme un estudi que ha de servir per analitzar i conèixer en profunditat les polítiques culturals del país com a base per elaborar el Llibre.

Així mateix, entenent que la cultura és una competència compartida entre el Govern i els comuns, el febrer del 2020 es va començar a treballar de forma cooperativa per emprendre, conjuntament, un procés de reflexió i anàlisi sobre l’acció cultural del país. El volum té per objectius analitzar les polítiques culturals del país per adaptar-les a les necessitats reals de la població i per contribuir, d’aquesta manera, a prendre decisions col·lectives encertades, basades en la participació ciutadana i en la transparència de les administracions públiques.

D’altra banda, es pretén legitimar el procés d’elaboració del Llibre mitjançant un procés participatiu entre els diversos agents culturals i la ciutadania, i així difondre aquests mateixos valors.

-Seguirà ampliació-

altaveu.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: