Govern de rotació entre civils i militars per intentar salvar la revolució al Sudan

Setmanes d’incertesa, violència i de negociacions, amb mediació etíop i africana pel mig, han donat pas a l’esperança a un Sudan que porta mesos en lluita per construir el futur sense Omar al-Baixir, el dictador enderrocat el passat 11 d’abril per un cop d’estat empès per la força d’una societat mobilitzada. La junta militar que governa el país des de llavors i l’oposició que lidera les Forces de Llibertat i el Canvi han acordat aquest divendres compartir el govern transitori durant els pròxims tres anys, el termini que s’havien marcat per organitzar les primeres eleccions democràtiques.

L’entesa és un acord a mig camí entre les reclamacions dels milers de manifestants i organitzacions ciutadanes que han reclamat que siguin els civils els que prenguin les regnes de l’executiu i les expectatives de l’exèrcit que pretenia mantenir el control fins els comicis. La notícia ha estat molt ben rebuda a la capital, Khartum, on milers de persones han sortit als carrers no només per celebrar el què consideren una gran victòria sinó alhora per deixar clar que estaran pendents dels pròxims passo. 

Received this video of last night’s demos in Sudan.

Protestors still going strong as they demand civilian rule. pic.twitter.com/RltFFyPXxo

— Samira Sawlani (@samirasawlani) 5 de juliol de 2019

“Aquesta gent als carrer són la salvaguarda d’aquesta revolució”, afirma des del Sudan Samaher Elmubarak, una de les portaveus de l’Associació de Professionals, que com ella mateixa      -farmacèutica- han estat al capdavant de les manifestacions des de fa gairebé un any, quan les primeres mobilitzacions protestaven pel preu desorbitat del pa i la farina. A partir d’aquí, les protestes molt ben organitzades i estructurades gràcies a una societat civil farta de les atrocitats del règim dictatorial, un dels més sanguinaris del món, van derivar en un clam a favor de les llibertats i la democràcia.

El pacte, anunciat pels mediadors de la Unió Africana, consisteix a nomenar el què s’ha anomenat el Consell Sobirà, el govern que liderarà la transició fins a les eleccions amb una rotació en el poder entre les dues bandes i que estarà format per cinc militars i sis civils. La presidència serà transitòria: els primers 21 mesos l’ocuparà un militar i els últims 18, un civil. No obstant això, l’acord estableix ja que els terminis poden allargar-se en funció de com evolucioni la situació política. El consell estarà format per cinc militars i sis civils, i s’estableix un govern paral·lel, format per tecnòcrates independents . En els pròxims tres mesos s’escollirà un Parlament, en el temps que es preveu que ja estigui en marxa l’executiu transitori.

Guia per entendre què passa al Sudan

Guia per entendre què passa al Sudan

Per a la portaveu de l’Associació de Professionals, la composició del Consell suposa un triomf de les seves tesis que durant tot el procés havien defensat que fos un civil. Però un dels aspectes que ha sigut clau per donar llum verda a l’acord ha estat el compromís de posar en marxa una “investigació independent minuciosa, transparent”, en paraules de la mediació africana, sobre la violència i repressió de les últimes setmanes i que van fer perillar els èxits aconseguits en la revolta pacífica i ciutadana.

En un dels trencaments de les converses, la junta militar va ordenar posar fi a l’acampada que hi havia davant del ministeri de Defensa, al centre de la capital, i l’epicentre de la revolució sudanesa i que fins llavors havia sigut tolerada per les noves autoritats. Però a principis de juny, la policia i l’exèrcit vam carregar amb armes de foc i gasos lacrimògens i es va desencadenar una forta repressió contra activistes i manifestants. La xifra de víctimes mortals varia segons qui fa el recompte i oscil·la entre les 136 que diu l’oposició i la setantena del govern militar.

“El nostre problema amb la junta militar són les atrocitats i massacres que han succeït durant els dos últims mesos”, explica l’activista sudanesa, que sosté que l’obertura de la investigació és una “fita” en el procés que té com a únic objectiu “fixar un sistema que garanteixi la democràcia i que no suposi el final de la nostra revolució”.

En tot cas, subratlla Elmubarak el procés obert després de l’enderrocament del dictador ha demostrat que la societat sudanesa “ja no té por a sortir al carrer i expressar les seves opinions” i assenyala que l’èxit també serà evitar “separar la revolució de la política” pel què valora que l’acord per al govern civil és un premi a la “determinació i resistència” de tot un poble que va ser capaç de fer caure Al-Baixir, que continua en una presó de la capital sudanesa.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: