Ordinador portàtil militar alemany, venut a eBay, inclou informació sobre els míssils classificats

BERLIN: amb un pes pesat de 11 lliures, amb una memòria de 128 MB de treball mínima i un processador Pentium III de dècades anys, un ordinador portàtil usat recentment comprat per una empresa alemanya de ciberseguretat, tenia el seu apogeu molt abans de la creació del primer iPhone.

Però el nou propietari de l’ordinador portàtil diu que té una característica destacada: el seu disc dur portat -sense encriptació ni tan sols protecció de contrasenya-, un manual d’ús confidencial i esquemes per a un sistema de míssils terra aèria que la força aèria d’Alemanya encara utilitza.

"El funcionament de l'ordinador a eBay actualment no està clar", va dir dimarts Nadine Krüger, portaveu del ministeri de defensa d'Alemanya. El ministeri investiga com es va vendre el portàtil amb el seu disc dur intacte i de fàcil accés.

Segons els informes del ministeri de Defensa, els sistemes que contenia no es podrien utilitzar per controlar els míssils, i molt menys llançar-los. Però la seva vergonyosa venda a eBay subratlla els principals problemes de personal i equipament que han afectat les forces armades federals alemanyes, que es consideren un component clau de l'OTAN, ja que fins i tot abans de les repetides peticions del president Trump d'Alemanya augmentés la seva despesa militar .

Només aproximadament un terç dels seus avions Eurofighter i helicòpters de combat volen , segons les xifres del 2018. L’any passat, només tres de sis submarins i molt menys de la meitat de les dues dotzenes d’avions de transport A400M es van determinar adequats per a la finalitat. I la venda d’ordinadors portàtils va aparèixer en lloc de notícies que es reduiria un important exercici de defensa dirigit per Estats Units a Europa a causa d’una pandèmia coronavirus.

La informació que es troba al disc dur del portàtil està relacionada amb el programari per a un coet superficial, l’Ozelot, que la força aèria d’Alemanya fa servir per protegir les tropes terrestres dels bombarders i dels helicòpters. La Bundeswehr no va revelar el nombre d'Ozelots actualment en servei.

La informació es classifica al nivell més baix, segons les forces armades federals, coneguda com la Bundeswehr. Segons la legislació alemanya , el seu contingut "podria perjudicar els interessos de la República Federal d'Alemanya o d'un dels seus estats".

L'ordinador, construït al cap del mil·lenni i equipat amb una bateria extraïble i un rellotge robust per a ús del camp, va ser posat de nou com a part de l'actualització del sistema el 2014, portaveu del ministre de Defensa.

A Alemanya, l'excedent de l'exèrcit és revendut generalment per VEBEG , una empresa estatal. Com no va quedar immediatament clar com la va fer aquest ordinador a mans d’un venedor d’eBay.

"Tenim unes regles de seguretat molt estrictes per a la desinversió d'equips informàtics excedents", va dir la Sra. Krüger, que va assenyalar que els discos durs se solen treure dels ordinadors militars quan se'n fan servir.

El portàtil va ser comprat per G Data CyberDefense, una companyia alemanya amb 500 empleats que s’enorgulleix d’haver construït un dels primers programes antivirus als anys vuitanta. Hauke Gierow, portaveu de l’empresa, va descriure l’ordinador com “una cosa antiga de principis dels anys 2000”.

"No és el tipus de cosa que podeu utilitzar a la vostra oficina", va dir en una entrevista telefònica aquest dimarts. "El vam comprar purament per curiositat."

Va incloure la possibilitat que hi hagués alguna cosa interessant al disc dur, va dir el senyor Gierow, i el resultat ha estat correcte, fins i tot si el comprador no se n'adonés immediatament.

G Data va comprar l’ordinador a un venedor alemany d’eBay a finals de l’any passat per uns 100 dòlars i només recentment els tècnics de la companyia van estudiar la troballa. Al blog de la companyia , un altre empleat, Tim Berghoff, descriu trobar el programari del sistema per a Ozelot a la unitat no xifrada. L’ordinador, que executa Windows 2000, no estava protegit per una contrasenya.

Aquests ordinadors no compatibles i obsolets encara s’utilitzen per controlar els sistemes d’armes més moderns dels exèrcits, que no s’actualitzen gairebé tan sovint com els ordinadors disponibles comercialment. Thomas Wieland, un expert militar independent que dirigeix un bloc especialitzat en qüestions militars alemanyes, va dir que el fenomen era especialment notable en els grans sistemes d’armes com els vaixells i els avions.

"Per això trobareu ordinadors del Bundeswehr que encara funcionen amb Windows 2000 o XP", va dir, fent referència a dos sistemes operatius que probablement siguin més antics que alguns dels soldats que els utilitzen.

Tampoc no va ser la primera vegada que es va trobar un disc dur d’un ordinador excedentari d’un exèrcit que contenia informació classificada. Al juliol, un guardabosques bavarès va trobar un manual classificat per a la unitat d’artilleria de coets mòbils “Mart” en un dels quatre ordinadors portàtils que havia comprat.

A eBay, el venedor de l’ordinador que conté la informació confidencial diu que ha venut 16 ordinadors portàtils similars. No està clar què va passar amb els altres 15.

Un empleat atès al distribuïdor va dir que l'empresa venia fins a 20 ordinadors portàtils al mes, la majoria de models molt més recents.

NY Times

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: