Gairebé la meitat dels usuaris de ‘moto sharing’ i ‘bike sharing’ provenen del transport públic

Els vehicles de mobilitat compartida han vingut per quedar-se. Aquesta és una de les conclusions a què ha arribat l’estudi ‘Ús dels vehicles compartits a Barcelona’, fet pel RACC i que destaca que el 49% dels usuaris de motos i bicis compartides abans utilitzaven el transport públic. Concretament el 51% dels usuaris de ‘bike sharing’ i el 47% dels usuaris de ‘moto sharing’.

Pel que fa als cotxes compartits, els usuaris que anteriorment utilitzaven el vehicle motoritzat són el 41%, mentre que el 51% feien servir el transport públic. A diferència de la bici i la moto, que es fan servir per moure’s per dins de ciutat i solen tenir un perfil de jove menor de 35 anys, en el ‘car sharing’ els usuaris tenen més edat i solen fer servir el servei per sortir de la ciutat, especialment per motius laborals. Unes dades que, segons Josep Mateu, president del RACC, podrien augmentar a partir de l’1 de gener del 2020, quan es prohibeixi l’entrada a Barcelona dels vehicles considerats més contaminants.

L’estudi també apunta que l’ús dels serveis de mobilitat compartida encara és incipient, perquè menys del 10% de la població l’ha fet servir. A més, es destaca que la majoria són usuaris menors de 35 anys, sobretot pel que fa a l’ús de bicis i motos compartides. Un fenomen que, segons Mateu, ha crescut durant els últims dos anys i que atribueix a la seva facilitat d’accés i la familiarització amb les aplicacions tecnologies.

Sense vehicle propi

A l’estudi, que analitza els hàbits de mobilitat dels usuaris de bicicleta compartida (‘bike sharing’), tant del servei públic Bicing com plataformes privades, moto compartida (‘moto sharing’) i cotxe compartit (‘car sharing’) a la capital catalana, també es destaca que, de tots els serveis, la bicicleta és el que més usuaris han provat (8,7%) seguit del cotxe compartit (7,3%) i la moto compartida (3,6%). A més, set de cada deu usuaris declaren que no tenen vehicle propi, sobretot pels costos d’adquisició i de manteniment associats, així com pel seu poc ús.

Pel que fa a l’accidentalitat, els usuaris que han patit més accidents han sigut els de les motos compartides, amb un 10%, seguit dels cotxes (8%) i les bicis (7%). I els problemes més habituals que s’han trobat els usuaris han sigut no disposar del vehicle quan s’ha necessitat i les deficiències amb el servei d’atenció al client.

Per a Lluís Puerto, director de la Fundació RACC, els vehicles compartits suposen una modalitat “més sostenible, segura i assequible”, sobretot si es compagina amb la utilització del servei públic de la ciutat.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: