Funcas retalla la previsió de creixement espanyol: 1,9% aquest any i 1,5% el 2020

La fundació d'estudis econòmics de les caixes d'estalvis, Funcas, ha rebaixat tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol per aquest any fins a l'1,9%, segons un informe publicat aquest dimecres. La retallada és més pronunciada de cara a l'any vinent, quan disminueix el creixement mig punt fins a l'1,5% del PIB, en línia amb el menor ritme de la demanda interna i les perspectives incertes per la manca de govern a Espanya i la possibilitat d'uns nous pressupostos prorrogats. De cara al 2021, les previsions milloren, i Funcas projecta un augment del PIB de l'1,8%.

Pel que fa al mercat laboral, la fundació de caixes d'estalvi diu que es crearan més de mig milió de llocs de feina en dos anys, amb l'atur tancant aquest any al 14,1%, al 13% el 2020 i el 12,2% el 2021. Segons Funcas, les dades "apunten a una desacceleració, però no a una recessió". Així, la fundació indica que tot i el "mal entorn internacional, els fonaments de l'economia espanyola no mostren el desequilibris que la van perjudicar durant l'última crisi".

Amb tot, Funcas adverteix que "la paràlisi política i la manca de reformes suposen un cost per a l'economia". A més, hi ha un menor dinamisme del consum i de la inversió, i la creació de llocs de feina, tot i créixer, també és més lenta. Això, segons Funcas, "no només reflecteix la mala evolució dels mercats internacionals sinó també les pitjors expectatives per a consumidors i empreses". A nivell internacional, la guerra d'aranzels dels EUA i la Xina se sumen a les tensions europees derivades del Brexit.

L'any 2020 la demanda interna aportarà un 1,2%, menys de la meitat del que aportava durant la recuperació del període 2014-18. Així, el consum privat, la despesa pública i la inversió creixeran "a un ritme moderat" i això frenarà les importacions i "incentivarà la recerca de mercats a l'exterior". El resultat és, per Funcas, una major aportació del sector exterior, que serà d'un 0,3% pel PIB.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: