Fumar al volant: un risc real?

La prohibició de fumar al volant a Catalunya a partir de 2020 ha encès un debat entre partidaris i detractors de fumar dins dels cotxes particulars. A banda dels efectes nocius per a la salut del fumador i de les persones que l’envolten, fumar al volant incrementa el risc de patir un accident, tal com demostren diversos estudis de la DGT, que xifren en un 5% el total d’accidents originats pel fet de fumar la volant, i que remarquen que un conductor fumador té un 16,7% de risc de patir un accident, enfront el 7% dels conductors no fumadors.

En primer lloc fumar al volant fa que el conductor resti la seva atenció al volant durant més de quatre segons. El fet d’obrir un paquet de tabac, agafar una cigarreta i encendre-la és un procés pel qual els conductors triguen uns 4,2 segons de mitja, i aquest temps a una velocitat de 100 km/h suposa més de 113 metres sense parar prou atenció a la carretera.

A més a més el conductor quan fuma ocupa una de les seves mans hàbils amb la cigarreta, i això fa que en molts casos hagi de maniobrar amb una sola mà o amb les dues si es col·loca la cigarreta als llavis. En aquest cas augmenta el risc de que la cendra calenta li caigui a sobre i l’hagi d’espolsar -apartant l’atenció del que passa a la carretera- i augmenta el risc de cremades originades per la seva cigarreta.

En segon lloc el fet de fumar fa que el conductor disposi de menys visibilitat al volant, ja que el fum que origina el tabac -fins i tot amb les finestres obertes- fa que es redueix la capacitat visual del conductor.

Per acabar, i tot i que sembla obvi, és important recordar que fumar augmenta en un 50% les probabilitats de patir un incendi en el cotxe, ja que la gasolina o els entapissats del cotxe són materials inflamables que convé allunyar de les cigarretes enceses.

Encara hi ha més, ja que molts fumadors llencen les burilles enceses de les seves cigarretes per la finestra, incrementant el risc d’incendi en l’entorn natural o a altres vehicles. A més, l’acció de llençar una cigarreta encesa per la finestra suposa una multa de 200 euros i quatre punts del carnet de conduir.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: