França desbloqueja el referèndum d’autodeterminació de Nova Caledònia

Rate this post

Els partits unionistes i independentistes de Nova Caledònia han arribat aquest dijous a un acord que desbloqueja la celebració del referèndum d’autodeterminació d’aquesta “col·lectivitat” de França. Serà al novembre del 2018. L’èxit de l’acord es deu als auspicis del primer ministre francès, Edouard Philippe, per sortejar el principal escull: pactar el cens de votants entre els aborígens canacs i la població caldoche, d’origen europeu.

Aquest punt enfangava la negociació i la política de l’arxipèlag des del novembre del 1998. Aquell any, el 72% dels votants neocaledonians van ratificar a les urnes l’acord de Nouméa, pel que es transferien les competències de França a Nova Caledònia (fora de les de defensa, seguretat, justícia i moneda), i s’establia la celebració d’un referèndum d’independència entre 2014 i 2019.

Un acord anterior, del 1988, havia acabat també amb la guerrilla canac, que havia fet alguns morts caldoches entre 1981 i 1988.

França transfereix anualment 1.400 milions d’euros al govern autònom de l’arxipèlag.

L’ONU l’inclou Nova Caledònia entre els “països no autònoms”. Es troba a l’oceà Pacífic a uns 1.500 km a l’est d’Austràlia. Té una superfície de 19.100  km², una mica més de la meitat de Catalunya, i 230.000 habitants.

Molt implicat

“Hem escopit sang, però ho hem aconseguit”, s’ha esplaiat aquest divendres Philippe Gomès, el líder del principal partit unionista, Junts per Caledònia, després de deu hores de reunió. “Aquest és un punt de partida per a una consulta que volem justa i convincent”, ha afegit el primer ministre. El govern francès ja s’ha posat a treballar en el projecte de llei orgànica que traduirà l’acord polític.

La llei establirà el cens i també el procediment del referèndum, que presentarà als neocaledonians dues opcions: independència o mantenir l’actual estatut de “col·lectivitat”. Si guanya la independència, caldrà establir els termes i terminis de la separació. La victòria de la independència és poc probable, segons explica el diari Le Monde.

El “clima de confiança” que ha dominat la reunió ha estat clau per treure el referèndum de l’atzucac, segons ha dit Philippe a Le Monde. “Tenim un acord polític i més enllà d’aquest acord polític tenim confiança, que és tant o més important”. Paul Néaoutyine, cap de files de Palika, el partit independentista, ha dit que l’acord és fruit que “ens pres el temps necessari per fer evolucionar les posicions oposades”.

El primer ministre Philippe s’hi ha implicat molt personalment. “Mai no havia vist que un primer ministre passés tot el dia amb nosaltres”, ha explicat Gomès. “Tothom ha notat la seva participació. És la prova que l’Estat ens acompanyarà en aquest procés”, ha afegit Sonia Backès, líder dels Republicans (unionistes) de Nova Caledònia.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »