Fotografos exigeixen que les fotos de l”app’ del DNI les facin professionals

La Federació Espanyola de Professionals de la Fotografia i Imatge (Fepfi) ha reclamat que les fotografies de la nova ‘app’ que prepara el Govern per descarregar-se el DNI en un telèfon mòbil les realitzin personal qualificat i no funcionaris públics a les comissaries.

El director general de la Policia, Francisco Pardo, va aprofitar la seva compareixença, la setmana passada, davant de la Comissió d’Interior del Congrés dels Diputats per informar sobre el projecte ‘Identitat Digital DNIe’, que es finançarà amb recursos del Fons de la UE per a la Recuperació i Resiliència de l’economia espanyola i que possibilitarà descarregar-se l’aplicació en telèfons mòbils o altres dispositius.

A falta de conèixer els detalls de la iniciativa, un dels canvis inicialment previstos és que la fotografia identificativa la realitzin a la comissària funcionaris públics, una cosa a què s’oposa la Fepfi que exigeix que aquesta comesa recaigui en un professional per garantir la qualitat i seguretat del procés d’identificació.

james bold 2fj2L 4ERy4 unsplash

La federació reconeix que portar el DNI en una aplicació al mòbil pot aportar un plus de comoditat, però alerta que si aquest projecte, finançat amb fons públics que aportarà la UE, comporta que els fotògrafs professionals deixin de realitzar aquesta comesa tancaran un gran nombre de pimes i autònoms, “originant acomiadaments i més atur”, provocant pèrdues al sector de milions d’euros.

Per això, proposa que, igual com altres països de la UE, com la Gran Bretanya, Holanda, Luxemburg o Alemanya, s’adopti un sistema de lliurament de fotografies en paper, en el marc de l’aplicació del reglament europeu que estableix les normes per als elements de seguretat i elements biomètrics integrats als passaports i documents de viatge emesos pels Estats membres.

Qualitat i seguretat

Assenyala l’entitat que “es respectaria així el dret al treball de tota una professió, garantint als ciutadans, a tot el territori, la qualitat d’un servei segur. La foto de DNI no pot considerar-se una activitat a realitzar per funcionaris de l’Estat, i menys encara que no existeixen deficiències al sector fotogràfic professional”.

La Fepfi indica que els professionals de la fotografia, ja siguin comerciants, fabricants i operadors de cabines automàtiques de fotografia de carnet, saben com satisfer les necessitats del mercat i han invertit milions, “sense suport ni reparació estatal, per complir els nous estàndards de fotografies d’identitat. Poden adaptar-se i convertir-se en centres homologats per accedir a una plataforma web i pujar la fotografia del DNI i posar-la a disposició de l’administració, amb totes les garanties que es requereixen.”

Així mateix, destaca que els fotògrafs professionals ofereixen un servei a persones grans o amb mobilitat reduïda, anant en moltes ocasions a llars, hospitals o centres de residència a realitzar-los la fotografia per al DNI.

També argumenta que si les fotografies les haguéssin de realitzar els funcionaris a les comissaries, això comportaria una càrrega de treball addicional per a ells, amb el consegüent impacte negatiu en les persones que acudeixen a les comissàries per a l’expedició del DNI.

Un altre dels aspectes en què repercutiria que personal no professional s’encarregués de fer les fotos és la qualitat, afegeix la federació. “Per esmentar algunes d’aquestes dificultats: fotografies de nens petits, de reflexos en ulleres, d’il·luminar correctament per als diferents tons de pell o color de cabell, i un llarg etc”, relata.

Tot això, diu l’entitat, implicaria que la foto del document d’identitat espanyol seria d’una qualitat inferior a la de la resta d’Estats membres de la UE. Serveixi com a experiència”, agrega, “l’esdevingut amb les fotos per al carnet de conduir des que es realitzen en els centres de reconeixements mèdics. Són molts els centres mèdics que no desitgen seguir realitzant les esmentades fotografies”.

DNI físic

A més, adverteix que el DNI al mòbil pot ser d’utilitat sempre que es continuï mantenint el document físic com fins ara, ja que insisteix que no es pot obligar els ciutadans a tenir un telèfon mòbil i encara que el tinguin hi ha un sector de la població, com les persones grans, que no estan acostumades a utilitzar aquest tipus d’aplicacions.

“Els fotògrafs som testimonis com tristament es consumeix menys fotografia i vivim amb freqüència situacions de ciutadans que els demanen de fer còpies de la foto del DNI d’algun familiar mort, perquè és l’única i més recent que tenen”, recalca la federació.

Així mateix, posa de manifest que una fotografia digital és més vulnerable i fàcil de modificar, piratejar o falsificar, pel que reitera que els fotògrafs professionals poden oferir una alternativa més segura basada en la fotografia en paper, encara que paral·lelament enviïn una versió digital de la mateixa perquè a l’hora de l’expedició del DNI, l’administració pugui verificar l’autenticitat d’aquesta.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: