Florence deixa cinc morts i “causa estralls” a Carolina del Nord

Rate this post

Cinc persones han mort avui i desenes més van quedar atrapades en habitatges de Carolina del Nord després del desbordament de diversos rius a causa de Florence, que ha tocat terra aquest matí al sud-est dels Estats Units com huracà, i els meteoròlegs alerten que les inundacions empitjoraran.

Les primeres víctimes confirmades són una dona i el seu nadó que van morir quan va caure un arbre sobre la seva casa de la ciutat de Wilmington, molt propera al lloc on Florence ha tocat terra avui.

El pare del nadó també va rebre l’impacte de l’arbre, però va sobreviure i va ser traslladat a un centre mèdic proper.

Qui no va arribar a l’hospital va ser una dona de la ciutat d’Hampstead, ja que l’ambulància que va anar a atendre-la d’un atac al cor no va poder arribar a temps a causa dels arbres enderrocats al camí pels vents de Florence, que ja es va degradar a tempesta tropical.

Posteriorment, l’oficina del governador de Carolina del Nord, Roy Cooper, va informar que un home de 78 anys va morir en connectar un cable de corrent a un generador elèctric al comtat de Leonoir, la mateixa regió en la qual, segons mitjans locals, un altre ancià de 77 anys va aparèixer mort.

Segons el canal local CBS 17, la policia estima que aquesta última mort es va produir a conseqüència d’una caiguda provocada per un cop de vent quan l’home va sortir del seu habitatge.

Huracà de categoria 1

Així, quatre de les morts es van deure de manera directa o indirecta als forts vents que es registren en les Carolinas des que Florence arribés a la costa sud-est dels EUA a primera hora del dia com a huracà de categoria 1, i que també ha deixat sense electricitat a més de mig milió de persones.

Però la preocupació més important de les autoritats no rau en les fortes ràfegues, doncs, encara que el cicló ha perdut bona part del furor dels seus vents des que assolia el nivell 4 en l’escala Saffir-Simpson, d’un màxim de 5, manté l’aigua que arrossega, tant en pluges com en la intensitat de la maror ciclònica.

Aquests dos factors van portar que rius com el Neuse i Pungo es desbordessin a les seves desembocadures i inundessin ciutats com New Bern i Belhaven, i deixessin atrapades a desenes de persones, que es van veure obligades a pujar als àtics o sostres dels seus habitatges en espera de l’arribada de les unitats de socors.

Vents de 150 km/h

Però, amb vents sostinguts d’uns 150 quilòmetres per hora, aquesta tasca no va ser senzilla, i les autoritats van demanar a uns 150 dels afectats que aguantessin com poguessin ja que les condicions impedien el seu rescat.

Això va succeir fins i tot abans que Florence envestís la costa sud-est a les 7.15 hora local (11.15 GMT) en Wrightsville Beach, a Carolina del Nord, segons dades del Centre Nacional d’Huracans (NHC), que anticipa “catastròfiques” inundacions per als propers dies.

El motiu és que el fenomen es desplaça a només 6,5 quilòmetres per hora i així castiga de manera prolongada unes zones amb un terreny ja saturat d’aigua, i aquesta acumulació se suma a l’augment del nivell del mar de fins a 4 metres a Carolina del Nord provocat per la maror ciclònica.

El Servei Nacional de Meteorologia ha indicat avui que la pitjor de les pluges, que han acumulat ja prop de 38 centímetres en alguns llocs, està per arribar i espera que aquesta xifra augmenti fins a superar un metro d’altura.

Hi cal sumar que, en romandre durant més de 24 hores sobre la mateixa regió costanera, aquesta haurà de sumar a aquest augment del nivell el propi de la plenamar, el que empitjora la situació a les desembocadures dels rius.

Els vents decauen

Per això, les autoritats no es cansen en insistir que el fet de què la força dels vents segueixi decaient, a 110 quilòmetres per hora, segons l’últim butlletí de les 17.00 hora local (21.00 GMT), no resta gens de perillositat al cicló mentre aquest prossegueix lentament el seu camí cap a l’interior del país.

El governador de Carolina del Nord ha dit avui que tem que comunitats senceres puguin ser escombrades per l’aigua d’un huracà que està “causant estralls”.

Per això, les autoritats federals van instar a aquells que no van obeir les ordres d’evacuació i que afectaven més d’un milió de persones que es mantinguin a cobert fins|fins i tot que passi el cicló d’aquí a dos dies.

I és que les previsions apunten que Florence continuarà deixant aigua a Carolina del Nord i el veí estat de Carolina del Sud fins diumenge vinent, quan, ja degradat a tempesta tropical, viri cap al nord i es desplaci a Tennessee i Kentucky.

El president Donald Trump té previst visitar la zona afectada la propera setmana, segons la portaveu de la Casa Blanca Sarah Sanders.

Anar a la font
El Nacional/Efe

Powered by WPeMatico

Translate »