Fins i tot els xinesos baixaran els tipus d’interès

Un fort missatge creua últimament els mercats financers globals. Arriba l'hora de noves retallades del preu dels diners. James Bullard, president de la Reserva Federal de San Luis, va ser el primer en fer sonar l'alarma: les perspectives de creixement s'estan debilitant i s'afegeixen a les tensions comercials. Cal fer front a la marea negativa abans que sigui massa tard.

Després de la mala dada d'evolució de l'ocupació als Estats Units, amb la creació de tan sols 75.000 llocs de treball al maig, i retallades de les dades dels dos mesos precedents, Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), es va mostrar disposat a baixar tipus i mantenir una política monetària que assegurés l'expansió de l'economia.

El creixement de l'economia americana va ser del 3,1% en el primer trimestre, però la Fed d'Atlanta ha advertit que pot caure a l'1,5% en el segon.

Als EUA els senyals d'una pèrdua de velocitat de l'activitat s'acumulen. S'aprecia un retrocés de la inversió empresarial, en les despeses del sector de la construcció i vacil·lacions en l'evolució del consum. Sorprenentment, els EUA han resistit millor del previst als drets de duanes.

Des de començaments de mes, una fossa s'ha obert entre els economistes i els mercats, que han eludit una correcció en els seus valors confiant que els bancs centrals estan disposats a fer el que sigui per mantenir el creixement als països desenvolupats.

Una cosa semblant s'ha vist a Europa, on Mario Draghi, president del BCE, va prometre a Lituània mantenir els tipus pròxims a zero fins a mitjans de 2020, a la qual cosa s'afegirà un programa d'oferta de liquiditat als bancs a fi d'incitar aquests a oferir abundants préstecs a partir de setembre.

La zona euro ha crescut l'1,2% en el primer trimestre, i s'espera que ho faci l'1,4% al llarg de tot l'any. La inflació al maig va ser de l'1,2% (l'objectiu és del 2%), el que va obligar a Draghi dir que "de veritat no creiem estar davant d'una situació de deflació".

La política monetària ultraacomodativa ha mostrat eficàcia per estabilitzar la situació, però no per rellançar el creixement.

La Xina, la tercera en discòrdia (amb els EUA) es troba en una disjuntiva similar. Els seus mercats d'exportació s'han tornat menys dinàmics. Donald Trump els ha imposat aranzels, els seus projectes de la Nova Ruta de la Seda generen preocupacions creixents sobre la falta de transparència, contra els que Pequín està aplicant agressives polítiques d'estímul. L'esforç està sent tremend per aconseguir un creixement del 6-6,5% el 2019.

El Banc Central de la Xina (PBC) ha injectat a primers de juny en el sistema financer 500.000 milions de iuans (72.000 milions de dòlars per liquar l'economia. Yi Gang, governador del PBC, ha indicat aquests dies que "tenim un munt d'espai en els tipus d'interès", que està fixat en el 4,350%.

Helen Qiao, del Bank of America Merrill Lynch, preveu que el Banc Central Xinès rebaixi dues vegades els tipus d'interès el 2019 i una vegada el 2020. Segons la seva opinió, el PBC compta que la Fed retalli tipus el setembre i el desembre.

David Brown, cap executiu de New View Economic, diu que "les taxes d'interès de la Xina probablement hagi de baixar un altre punt percentual, almenys, per evitar riscos de creixement a la baixa".

Potser entrem ara en una fase de guerra de tipus d'interès com a continuació de la comercial i tecnològica. Els nous temps no seran senzills.

Una política monetària més expansiva per part de la Xina podria tenir efectes sobre el iuan, que podria donar lloc a un gran desordre financer al món de les divises.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: