Felip VI és del PP o de Vox? L’enquesta bomba que només veuràs a la TV basca

Rate this post

El rei és dretes? Una pregunta que no hauria de poder tenir resposta en qualsevol de les poques democràcies al món que mantenen una monarquia. La Corona ha de ser neutral i no esbiaixar-se cap a cap de les posicions polítiques tradicionals. A Espanya aquest tabú s’ha trencat: Felip VI és de dretes. Els cronistes reials no ho dubten, especialment després del discurs del 3-O, clarament de part. D’una part concreta: la del PP. Alguns ja especulen que podria presentar-se a les eleccions. Cap TV no ha gosat plantejar-ho en públic fins ara. En Blau va explicar que la cadena pública basca, ETB, prepara per diumenge un reportatge a les 22:20 de la nit sobre els negocis tèrbols de la monarquia. Per escalfar l’ambient, divendres ETB han emès un debat, 360 grados. Tú decides, que aborda si el rei Felip és de dretes. Fins i tot Pablo Iglesias ha difós l’enquesta:

Els enquestats ho tenen clar: pel 70% Felip VI és de dreta o d’extrema dreta. Que el 47% digui dreta i el 23% ultradreta és gairebé una anècdota. L’escàndol és que el monarca és un àrbitre comprat, des de la seva manca de neutralitat institucional i des del menyspreu als catalans víctimes dels abusos policials de l’1-O. Pablo Iglesias qualifica els aduladors del discurs reial del 3-O de “cretins”. Considera que quan s’assimila monarquia i dreta és l’inici de la fi de la Corona. 

rei felip pablo iglesias GTRES

GTRES

El rei és un comissionista? Aquesta altra pregunta ha estat resposta ja. Peñafiel va revelar que Joan Carles cobrava per cada barril de petroli exportat d’Aràbia Saudí a Espanya. I a ETB es recorda que el rei va estar implicat en trames com la Gürtel, corrupció al PP, o Malaya, corrupció a Marbella. El 85€ dels enquestats bascos creuen que el rei emèrit és un comissionista. Gairebé tot Euskadi s’ho creu. Els tertulians bascos van a totes: “¿Que Felipe VI ha querido apartarse de la imagen de Juan Carlos? Que se aparte de su herencia económica”. Al debat també s’hi va escoltar un tertulià dient mig en castellà mig en euskera “Felipe es como su aita”.

enquesta rei etb

rei negocis etb

rei catalunya etb

ETB

El 63% dels bascos creu que Felip NO ha respost adequadament al procés català, contra el 16% que diu que sí. A ETB segueixen fent debats, discursos, enquestes i programes impensables a TV3. El màxim que hem vist a la TV pública de Catalunya són els gags de Polònia o l’entrevista de 4 minuts de Laura Rosel a un fill extramatrimonial presumptament de Joan Carles. Diumenge quan ETB emeti el documental, TV3 farà un 30 minuts sobre residus plàstics. Serà una metàfora i el residu és un altre.

Anar a la font
Marc Villanueva

Powered by WPeMatico

Translate »