Evo Morales: “Aviat tornaré a Bolívia”

Amb la primera llum del dia la capital boliviana ha tornat a recuperar una certa tranquil·litat als carrers després d’una nit amb aldarulls, saquejos i fogueres als carrers provocats per l’anunci del ja expresident Evo Morales d’abandonar el país rumb a l’asil de Mèxic. Es preveu que el dirigent indígena, que ha denunciat ser víctima d’un cop d’estat i que va dimitir diumenge, arribi a Ciutat de Mèxic cap a les 6 de la tarda, hora catalana, després d’un periple d’hores per les negociacions de l’executiu d’Andrés Manuel López Obrador amb tercers països per sobrevolar els seus espais aeris. La crisi política boliviana i la sortida de Morales ha dividit la regió entre els que adverteixen d’una maniobra per fer fora el dirigent indígena i els que donen suport a l’oposició.

Morales s’ha deixat fotografiar sostenint una bandera mexicana a l’interior de l’avió del president López Obrador i s’ha reafirmat en la voluntat que la seva sortida del país és temporal. “Tornaré aviat amb més força i energia”, ha dit en un missatge a les xarxes. Prèviament havia penjat una fotografia amb ell a dins d’una precària i improvisada tenda a Cochabamba, on hauria passat la primera nit després de la seva renúncia. 

Así fue mi primera noche después de dejar la presidencia forzado por el golpe de Mesa y Camacho con ayuda de la Policía. Así recordé tiempos de dirigente. Muy agradecido con mis hermanos de las federaciones del Trópico de Cochabamba por brindarnos seguridad y cuidado. pic.twitter.com/O1EpDhS5Qw

— Evo Morales Ayma (@evoespueblo) November 12, 2019

La incògnita ara és saber quins són els plans de Morales a Mèxic. No se sap amb qui viatja a l’interior de l’aparell ni tan sols on s’instal·larà. El ministre mexicà d’Exteriors, Marcelo Ebrad, s’ha compadit de la seva situació personal. “No crec que porti ni bossa de mà, són condicions molt precàries i no crec que tingui recursos”, ha subratllat el canceller.

Evo Morales accepta asilar-se a Mèxic

Mentre Morales inicia una nova vida a Mèxic, a Bolívia tracten de retrobar la via política per evitar allargar el buit de poder obert arran de la dimissió de Morales i de gran part de la cúpula estatal que eventualment l’haurien de substituir. La que té més números és la vicepresidenta segona del Senat, Jeanine Añez, que avui tractarà d’aconseguir el quòrum necessari per celebrar una sessió amb què reactivar el sistema polític. Si finalment aconsegueix el suport, l’opositora a Morales serà l’encarregada de pilotar el govern bolivià de manera interina fins a la celebració de les eleccions, previstes en un termini de 90 dies, segons la Constitució. El problema és que molts dels parlamentaris estan trobant problemes a viatjar fins a La Paz per assistir-hi.

Añez té 52 anys i en fa 10 que ocupa l’escó al Senat. Amb la veu tremolosa l’opositora ja ha dit que acceptarà l’encàrrec de la presidència interina per garantir unes eleccions transparents.

Morales, de la victòria indígena a la paperera de la història

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: