Estrasburg dictamina que Otegi no va tenir un judici just a Espanya

Rate this post

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha donat la raó a Arnaldo Otegi i quatre demandants més dictaminant que l’Audiència Nacional va violar el seu dret a un judici just a Espanya.

El tribunal amb seu a Estrasburg ha determinat aquest dimarts que l’alt tribunal espanyol va violar l’article 6.1 del Conveni Europeu de Drets Humans sobre el “Dret a un procés equitatiu” quan se’ls va jutjar i enviar a presó pel cas ‘Bateragune’.

Els cinc demandants al·legaven que els magistrats de l’Audiència Nacional que els van jutjar no van ser imparcials en el seu judici. Actualment, els condemnats ja han complert les penes i es troben en llibertat. En el cas d’Otegi, el dirigent d’EH Bildu va ser sentenciat a dos anys de presó en aquest procés.

El cas, instat per la defensa d’Otegi buscava dilucidar si l’actuació de la magistrada de l’Audiència Nacional Ángela Murillo al tribunal que el va condemnar va vulnerar els seus drets fonamentals. La defensa va al·legar que la seva imparcialitat estava contaminada pel prejudici mostrat en un judici anterior contra ell.

En concret, al·legava que durant el judici per l’homenatge a un dels líder d’ETA ‘Argala’, Murillo va preguntar a Otegi si condemnava el terrorisme etarra i, davant la seva negativa a respondre, la magistrada va afirmar: “Ja sabia jo que no em contestaria aquesta pregunta”.

De la mateixa manera, denunciava la presumpta parcialitat del president del tribunal, Francisco Pérez e los Cobos, per la seva militància al Partit Popular; i del magistrat Antonio Narváez, que va ser el fiscal que va impulsar la il·legalització de Batasuna. El TEDH va refusar aquests arguments i només va admetre a tràmit la part relativa a l’Audiència Nacional.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »