Es commemoren els 80 anys del naixement del primer nadó a la Maternitat d’Elna

Demà dissabte es compleixen 80 anys del naixement del primer nadó a la Maternitat d'Elna, un 7 de desembre de 1939. Amb l'acondicionament d'un palauet als afores d'Elna, la seva creadora Elisabeth Eidenbenz va possibilitar que moltes dones internades als camps del Rosselló després de la Retirada així com dones que fugien de la persecució nazi després de l'esclat de la Segona Guerra Mundial donessin a llum en condicions.

Aquesta data tan significativa, sumada als 80 anys de la Retirada, ha empès als responsables del Col·legi Paul Langevin d'Elna en col·laboració amb l'associació DAME (que representa els fills i amics de la Maternitat) a fer un seguit d'actes de commemoració de la data. Aquests, començaran a les 9h30 del matí amb la inauguració d'un mural realitzat per l'artista Manuel Sierra al pati del centre educatiu amb la participació del cor Tutti Canti. També s'hi presentaran els treballs dels alumnes i els equips pedagògics (entre els quals el de català) i s'inaugurarà l'exposició Refugiades de lluny i de prop amb la col·laboració de l'Associació Catalana per la Pau. Més tard, l'actual sala polivalent passarà a anomenar-se Sala Elisabeth Eidenbenz i la coral de l'establiment hi cantarà per a celebrar-ho. 

Els actes de la tarda començaran a les 14h30 amb la lectura de Témoignages de la Retirada per Agnès Sajaloli, directora del Memorial del Camp de Ribesaltes i a la tarda el duo "Cuerdas en el aire" oferirà un concert a partir de les 15h30 amb un repertori composat especialment per aquesta data.

Assumpta Montellà, historiadora i escriptora, és l'autora de La maternitat d’Elna (Ara llibres, 2005) i Elisabeth Eidenbenz. Més enllà de la Maternitat d'Elna (Ara Llibres, 2011). Enric Balaguer ha parlat amb ella en motiu d'aquesta efemèride i dels actes a Elna.

Anar a la font – RACOCATALA.CAT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: