Ernest Maragall no descarta l’expropiació per convertir els pisos turístics il·legals en habitatges de lloguer

Entre 5.000 i 10.000 són els pisos turístics il·legals que hi ha a la ciutat de Barcelona segons els càlculs que fa ERC, malgrat que l’ajuntament assegura que n’ha reduït el 95% en els darrers quatre anys fins a situar-los per sota dels 300. L’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, s’ha compromès aquest dimarts a convertir aquests allotjaments il·legals en pisos de lloguer per als barcelonins. Primer caldrà detectar de quins pisos es tracta -el número 3 de la candidatura, Miquel Puig, ha reclamat a la Generalitat que reguli la condició de pisos d’ús compartit, on creuen que avui està el principal problema-, i després es reclamarà als propietaris que cessin en la seva activitat il·legal. Si no ho fan i no arriben a un acord, els republicans afirmen que no dubtarien en expropiar els habitatges. Tot i això, l’alcaldable republicà ha evitat comprometre’s a una xifra concreta.

Aquesta és una de les dues propostes en matèria de turisme que han plantejat aquest dimarts als republicans, que han portat la campanya al Palau Alfarràs, a tocar del Parc del Laberint del barri d’Horta. La segona és la creació d’una taxa turística barcelonina, que complementi la catalana. “No té sentit que Barcelona es vengui tan barata”, ha subratllat Maragall, que ha xifrat en 10 euros per persona i nit el topall màxim d’aquesta nova figura, que afectaria principalment els hotels de gran luxe als principals punts turístics de la ciutat.

L’objectiu, segons ell, és poder recaptar 100 milions d’euros extra per poder destinar a “seguretat, neteja i civisme”, especialment en les zones de més concentració turística. ERC no és partidària de reduir el turisme a la ciutat i el número 3 de la candidatura, Miquel Puig, ha subratllat que la intenció és que els beneficis del turisme arribin a una part molt més gran de la ciutadania. Actualment el tipus màxim de la taxa turística catalana se situa en els 2,25 euros per persona i nit per als hotels de cinc estrelles i gran luxe i per als apartaments turístics. Maragall també preveu incrementar-les per als creuers i els autobusos que visitin la ciutat.

Els republicans també proposaran una reforma de l’IBI perquè en paguin més els habitatges que gestionen les empreses turístiques i reclamaran a l’Estat un increment de la ciutat en la participació de l’IVA -l’any passat no va arribar als 30 milions d’euros- per sumar-hi l’impacte turístic que rep la ciutat.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: