ERC, pendent de la sortida del PP de l’ajuntament de Barcelona per sumar un regidor clau per a la majoria

La victòria d’Ernest Maragall per la mínima el fa tenir pràcticament garantida l’alcaldia de Barcelona i només un pacte entre enemics -els comuns necessitarien el suport de Manuel Valls- deixaria a Esquerra fora del govern municipal. Els republicans han esbossat aquest dilluns les prioritats a l’hora de confeccionar els acords que donin estabilitat a l’executiu i han obert la porta tant a Ada Colau com a Joaquim Forn (JxCat). L’opció predilecta, però, és un govern només amb els comuns, segons afirmen fonts internes, tenint en compte que s’ha demostrat inviable sumar-los a tots dos alhora. I per consolidar aquesta estratègia estan a l’espera de conèixer els resultats definitius per saber si finalment el PP acaba perdent els seus dos regidors. Si és així, el repartiment en base de la Llei d’Hondt afavoriria ERC i el PSC, que tindrien un més cadascun.

Aquest escenari afavoriria que la suma d’Esquerra (11) i Barcelona en Comú (10) arribés a la majoria absoluta i fins i tot Maragall pogués ser escollit alcalde en primera volta. Les negociacions començaran de forma imminent, segons expliquen fonts de les dues candidatures. L’elecció en primera volta seria un símptoma de fortalesa -Maragall també el podria aconseguir incorporant a JxCat- però, sobretot, definir un pacte de governabilitat amb els comuns dins o fora del Govern permetria garantir-se la majoria en les votacions importants.

El PSC seria l’altre beneficiat de la sortida dels populars. Els socialistes sumarien 9 regidors, recuperant el que aquest diumenge van perdre a última hora a favor de JxCat. El PP només té 45 vots de marge per superar el 5% i encara cal revisar a fons les actes de les meses per saber si els podrà consolidar o no. Dimecres es publicaran els resultats definitius i es resoldrà la incògnita.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: