ERC i JxCat es reparteixen les entitats municipalistes amb el compromís de fusionar-les

Les negociacions per la presidència de la Diputació de Barcelona han estat una de les esquerdes més importants que s’ha generat dins el moviment independentista els últims mesos. ERC, empatada a diputats provincials amb el PSC, aspirava a captar JxCat per presidir per primer cop la tercera institució del país. No ho va aconseguir tot i que, pel mig, van arribar a fer una oferta pública a JxCat -mai concretada- perquè fossin els postconvergents els que ocupessin la presidència en un govern independentista a la Diputació. Una de les últimes propostes dels republicans, abans que els seus socis a la Generalitat votessin pel PSC, també incloïa repartir-se entre els dos partits les entitats municipalistes. Dos mesos després aquest acord ja és ferm i JxCat continuarà al capdavant de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) mentre que ERC presidirà per primer cop la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

Segons fonts directament implicades en les negociacions, l’acord ja està tancades i permetrà, no només que les dues entitats estiguin encapçalades per l’independentisme, sinó que es comprometin a fusionar-se abans de les eleccions municipals del 2023. Ara bé, també treballen per incorporar a les direccions a persones d’altres forces, per representar “la pluralitat política de les principals institucions municipals del país”. Les negociacions amb el PSC, per exemple, han estat intenses els últims mesos.

Socialistes, republicans i postconvergents, a més dels comuns, ja van signar un acord per governar junts l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), només unes setmanes després que Núria Marín fos escollida presidenta de la Diputació. I això que la majoria del PSC a l’AMB era pràcticament absoluta.

A la FMC, ERC rellevarà precisament els socialistes. Fonts del partit expliquen que encara no s’ha tancat definitivament el nom de la persona que substituirà Xavier Amor, alcalde de Premià de Mar, que havia estat al capdavant de l’entitat des del 2013, quan va agafar el testimoni de Manuel Bustos, ja salpicat pel cas Mercuri. Serà la primera vegada que un alcalde d’Esquerra presidirà l’entitat tradicionalment socialista. Els republicans són el partit amb més vots dins de la FMC, que engloba a 591 ajuntaments, les 4 diputacions, 34 consells comarcals, 3 mancomunitats i 3 EMDs.

Pel que fa a l’ACM, que agrupa 932 ajuntaments (dels 947), tots els consells comarcals, les 4 diputacions i altres ens municipals, la presidència tornarà a recaure en JxCat, tot i que hauran de triar nou president. L’actual, David Saldoni, va perdre les eleccions a Sallent davant d’ERC, i no podrà repetir ja que no ha revalidat la seva condició d’alcalde.

Una fusió a curt termini

La fusió entre les dues entitats havia estat una proposta -no gaire concreta- des de fa temps i per part d’alcaldes de diferent color polítics. Ara, però, JxCat i ERC es comprometen, segons expliquen les fonts a l’ARA, a completar la fusió en els propers quatre anys. “Aquest pas permetria superar la dualitat del municipalisme a Catalunya”, expliquen a l’ARA. El finançament de les llars d’infants, especialment des que va arribar la crisi econòmica i el Govern va deixar de fer aportacions, la pobresa energètica o les ajudes al lloguer són algunes de les qüestions en què les entitats municipalistes estan implicades a través dels ajuntaments.

El fet que siguin dos partits independentistes els que presideixin les dues entitats també té transcendència davant la imminent publicació de la sentència del Tribunal Suprem en el judici al Procés. Tant ERC com JxCat subratllen que seran “lleials” als reptes polítics que sorgiran quan el sobiranisme plantegi la resposta al Suprem.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: