Ens jutjaran a tots

En democràcia tot judici comporta una o més incògnites sobre el seu resultat i un dels seus fonaments es diu presumpció d'innocència. Si no existeix dubte, llavors, la primera víctima del procés serà aquest dret fonamental, la segona serà l'acusat i, finalment, el conjunt del sistema en el qual un procediment de tals característiques es desenvolupa.

En el cas del president Torra no són pocs, amb independència del bàndol en què s'ubiquin, els que el donen per condemnat i això, fins i tot quan encara ni tan sols s'ha iniciat el judici, ni s'han vist els arguments de la defensa, ni molt menys, les proves en les quals se sustenta l'acusació. Exacte, al president Torra se li està vulnerant el dret fonamental a la presumpció d'innocència, però la cosa no queda aquí.

Al president Torra se li està vulnerant el dret fonamental a la presumpció d'innocència

Tots el donen per condemnat, però no tots ho fan per les mateixes raons. Uns creuen que efectivament va desobeir les ordres de la Junta Electoral Central (JEC), d'altres pensen que és igual el que hagi fet o no i que se l'ha de condemnar i inhabilitar pel que sigui i, finalment, d'altres estan convençuts que no serà un judici just.

Els qui creuen que el president Torra va desobeir les ordres de la JEC ho fan des del convenciment que l'esmentada Junta tenia competències per dictar l'ordre de la qual porta causa el procediment, que l'ordre era legal, que l'ordre era correcta, que l'ordre era executable, que la JEC era un òrgan superior jeràrquic al president de la Generalitat i, en definitiva, que on mana la JEC no mana Torra. S'equivoquen.

Els qui creuen que al president Torra se l'ha de condemnar i inhabilitar pel que sigui són aquells que es vesteixen de Marca Espanya i s'autodenominen constitucionalistes però que realment ni estimen Espanya ni entenen ni respecten la Constitució. Són, més aviat, feixistes.

Els qui creuen que el president Torra no tindrà un judici just es basen en algunes dades, no totes, que han quedat en evidència al llarg de la instrucció exprés del procediment i que, per molt que es tractin d'explicar no tenen explicació. Encerten, no serà un judici amb totes les garanties i, per tant, no serà just.

No serà un judici amb totes les garanties i, per tant, no serà just

Els fets i els seus fonaments seran àmpliament discutits a partir de dilluns vinent i es farà on correspon: a la Sala del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) però res no impedeix de compartir algunes idees de per què es pot afirmar que no serem davant d'un judici just i, per què, estem segurs que s'ha vulnerat la presumpció d'innocència del president Torra.

Des que va començar la discussió sobre les pancartes, aquella que va donar lloc a la denúncia de PP i Ciutadans, la mateixa que va generar l'acord sancionador de la JEC i la seva posterior denúncia davant de la fiscalia i que, posteriorment, va servir de base a la querella de la fiscalia i Vox, han estat innombrables les autoritats públiques que han afirmat, sense enrojolar-se, que el president Torra estava cometent un delicte, que era responsable d'un delicte o que seria condemnat per haver comès un delicte.

Doncs bé, la Directiva Comunitària 2016/343 estableix que "es vulneraria la presumpció d'innocència si les declaracions públiques de les autoritats públiques, o les resolucions judicials que no fossin de condemna es referissin a un sospitós o acusat com a culpable mentre no s'hagi emprovat la seva culpabilitat d'acord amb la llei. Les esmentades declaracions i resolucions judicials no han de reflectir l'opinió que aquesta persona és culpable". El judici comença viciat de nul·litat per vulneració del dret a la presumpció d'innocència, cosa diferent serà que així ho admeti el TSJC.

El judici a Torra comença viciat de nul·litat per vulneració del dret a la presumpció d'innocència

Però la cosa no acaba allà, també s'ha vulnerat i es vulnerarà el dret al jutge imparcial perquè dos dels tres magistrats que jutjaran el president Torra ja s'han pronunciat, en anteriors instàncies processals, sobre aquests mateixos fets, el dret aplicable i la persona presumptament responsable. Tots, inclòs el president de la Generalitat, tenim dret que qui ens jutgi no hagi prejutjat ja.

Si amb tot això no n'hi ha prou, el judici al president Torra serà presidit per un magistrat que en diverses ocasions ha exposat públicament la seva personal visió dels fets que ara haurà de jutjar. No només s'ha pronunciat sobre les ordres de la JEC i les pancartes, també ho ha fet sobre alguns dels continguts de les esmentades pancartes arribant, fins i tot, a marxar d'un acte institucional quan es va esmentar el terme presos polítics.

El TSJC ha establert que les paraules i actuacions d'aquest magistrat no afecten la seva imparcialitat perquè tot el que ha dit i fet ho va fer com a president del Tribunal Superior de Justícia i no com a jutge; o estem davant d'un desdoblament de la personalitat o davant d'una vulneració flagrant del dret al jutge imparcial, cosa diferent serà que així ho admeti el TSJC.

Sense respectar les regles que garanteixen un procés com cal, és a dir les que permetin qualificar-lo de judici just, no hi ha sentència que resisteixi el pas del temps i el pes dels recursos. Quan no es garanteixen els drets fonamentals, el resultat de qualsevol procés és invàlid i injust per definició i així succeirà amb el judici al president Torra.

Per a aquells que pensen que només és un judici més o que només es jutja Joaquim Torra, n'hi ha prou amb dir-los que estan equivocats i que no perdem de vista una cosa que és essencial: el judici al president Torra és un judici a tots aquells que pensem que existeixen presos polítics (seguint la línia marcada per Nacions Unides), que tenim dret a reivindicar la seva situació i que creiem que la llibertat d'expressió es pot i ha d'exercir des de qualsevol balcó.

El judici al president Torra és un judici a tots aquells que pensem que existeixen presos polítics

Es jutja una persona perquè no hi ha capacitat material per jutjar els milions que pensem com ell. Les vulneracions de drets que s'estan cometent contra el president Torra ens afecten a tots i la seva possible condemna també serà la de tots nosaltres perquè si ell no tenia dret a exhibir aquesta pancarta, per què el tindrem els altres?

Aquí no només estan en joc les garanties processals del president Torra sinó les de tots i, també, el nostre dret a la llibertat d'expressió però, més encara, que també és en solfa és el dret de participació política i d'aquells a qui hem votat perquè ens representin i no siguin substituïts per decisions de tercers a qui ningú no ha votat mai.

Per això, no perdem de vista l'essencial: l'objectiu final d'aquest procés no és la sentència, que seria el normal en qualsevol judici penal, sinó la inhabilitació del president per poder substituir-lo per qui més s'acomodi al poder central… és a dir, volen ser ells els qui escullin el president de la Generalitat i no que ho facin els catalans.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: