En què consisteix un accident cerebrovascular isquèmic com el de Catherine Deneuve?

La llegendària actriu francesa Catherine Deneuve està hospitalitzada a París en estat greu després de tenir un accident cerebrovascular isquèmic molt limitat i reversible, sense dèficit motor, tal com s'ha fet públic en un comunicat. Pel que sembla, Deneuve estava en un rodatge quan va començar a trobar-se malament i va haver de ser traslladada a un hospital a la capital francesa. Però, què és exactament un accident cerebrovascular isquèmic?

Un accident cerebrovascular es produeix quan deixa d'arribar la sang al cervell, amb l'oxigen i els nutrients que transporta. La causa és la presència d'un coàgul de sang que bloqueja el pas de la sang a través d'una artèria o una vena. Quan això succeeix, les cèl·lules del cervell es fan malbé o moren, amb les implicacions que pot tenir aquesta circumstància en la vida d'una persona, posat es perden les capacitats controlades per aquesta àrea del cervell i les habilitats que comporten, que poden ser des de la parla, el moviment o la memòria.

Isquèmia

Els símptomes que es presenten poden variar en funció de l'àrea del cervell en la qual es produeixi. Però sol produir-se un entumiment o debilitat de la cara o en les extremitats, problemes per parlar o comprendre el que es parla, pèrdua de visió a algun ull, problemes per caminar i falta de coordinació i dolors forts de cap. Una bona manera d'identificar-lo és l'anomenada prova FAST, que procedeix de l'anglès i la traducció de la qual seria "cara-braços-parla-temps. Si es produeixen els símptomes abans assenyalats en aquestes parts del cos, és aconsellable anar al metge el més aviat possible.

Generalment, les persones que tenen aquest tipus d'accidents són majors de 65 anys, però poden produir-se a qualsevol edat. Solen patir-lo més els homes que les dones i aquells que tenen antecedents familiars. Fumar, patir hipertensió arterial, colesterol alt, sobrepès i obesitat, portar una vida molt poc activa, un ritme cardíac anormal, beure en excés o consumir drogues poden ser també causes que poden portar a patir-lo.

El diagnòstic es realitza després de passar un examen físic, unes proves de laboratori, una ressonància magnètica i un electrocardiograma. De vegades fa falta també realitzar una tomografia computada per descartar altres patologies.

Daño cerebral

Quan es té un accident, la major part de les persones se solen recuperar en les primeres setmanes o mesos. Però hi ha vegades, quan les conseqüències són més greus, que pot arribar a durar anys o deixar símptomes irreversibles, com a debilitat o paràlisi en una part del cos, problemes per a la parla, l'escriptura i la lectura, amb la visió, dificultats amb la memòria, cansament extrem o canvis en el comportament.

En qualsevol cas, la millor manera de prevenir és millorar l'alimentació, fer exercici i no beure ni fumar. En definitiva, un canvi en els hàbits de vida.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: