"En la guerra no poden enviar cinc": tancament de files dels presidents davant Torra i Urkullu

Notícies relacionades

Pedro Sánchez va activar la videoconferència amb els presidents autonòmics a això de dos quarts d'onze del matí. Un cop decretat l'estat d'alarma, el Govern va buscar la col·laboració dels líders regionals per garantir el funcionament del "comandament únic". Iñigo Urkullu i Quim Torra havien manifestat les seves discrepàncies un dia abans . Una postura que es va topar amb un rebuig unànime i contundent.

El funcionament de la cimera, segons les fonts consultades per aquest diari, va ser el següent: Sánchez va intervenir durant prop d'una hora – "un discurs molt semblant a què va donar en públic" -, després ho van fer els presidents autonòmics, després una altra vegada Sánchez i, per acabar, un últim torn de rèplica.

"Les sensacions van ser extraordinàriament positives. A excepció de Torra i Urkullu, el suport a el Govern va ser total", relata a aquest diari un dels presents. Les intervencions torns es van establir en relació a la data dels estatuts d'autonomia.

El lehendakari va dedicar "deu segons" a "criticar" la "invasió de competències", però després es va mostrar col·laboratiu. El president de la Generalitat va ser més bel·ligerant i, "durant uns deu minuts", ha insistit el "tancament de Catalunya" i en aquest 155 encobert de què parla el separatisme. "Torra va emfatitzar molt en que si no tancaven les seves fronteres anaven a acabar com a Madrid", assegura una altra font.

Sánchez no va contestar de manera personalitzada, però va emprar la mateixa expressió que dissabte: "El virus no entén de territoris". Molt més contundent va ser el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla: "Va dir que quan ell va fer la mili, era d'obligació respondre 'a les seves ordres, el meu sergent'. També va qualificar la situació com una guerra i va assegurar que a la guerra no poden enviar cinc ".

"Aquest tipus de cims, en altres ocasions, solen acabar com el rosari de l'aurora perquè cadascú rema en una direcció. No va ser el cas. Salvant el de Torra i Urkullu, el lliurament va ser extraordinària", sintetitza un líder regional.

Cimera tots els diumenges

A causa d'aquesta "bona disposició", i després de tres hores de conclave, Pedro Sánchez va agrair encaridament l'actitud als seus interlocutors. La conferència telemàtica ja ha adquirit caràcter setmanal. Se celebrarà cada diumenge fins que acabi la crisi.

"Parlem molt d'economia. El crac va ser terrible. Hem de posar-nos en marxa per protegir les empreses, els autònoms, els hostalers, la cultura … Tots els sectors! Calen diners i coordinació", resumeix en xerrada amb L'ESPANYOL un president autonòmic.

Isabel Díaz Ayuso, per exemple, va sol·licitar centenars de milions d'euros per als hospitals de la Comunitat de Madrid, la regió més col·lapsada i amb més infectats . En relació a la capital, els presidents de Cantàbria, Astúries i Galícia es van queixar de la "irresponsable mobilitat dels ciutadans".

"Van explicar que se'ls van omplir les costes de turistes. Se'ls presentava un munt de gent de Madrid en els ajuntaments dels pobles preguntant per serveis de guarderia i activitats d'oci. És terrible. Però, bé, segons el que van expressar, sembla que això ja està pràcticament controlat ".

També van tenir el seu espai les perruqueries. Hi va haver qui va preguntar per què es mantenen obertes. "A mi no em va quedar gaire clar. Sembla que es deu a la importància de l'estètica en la psicologia d'algú que està aïllat", desgranen aquestes mateixes fonts. Van ser tres hores de cimera.

elconfidencial.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: