En alerta per una onada de calor que serà llarga

Rate this post

Ja portem uns quants dies de temperatures difícils d’empassar, però el pic de calor encara ha d’arribar. El cap de setmana estarà marcat per temperatures encara una mica més altes que els últims dies. De dia el mercuri encara escalarà una mica més que en jornades anteriors, sobretot a les Terres de l’Ebre i en altres comarques del sud de Catalunya, i de nit l’arribada d’alguns núvols podria fer que les matinades encara fossin una mica més de mal dormir que les últimes.

Això és dir molt si tenim en compte que la nit de dimecres a dijous va ser la més calorosa com a mínim dels últims dotze anys en diferents punts de Barcelona. Al barri del Raval el termòmetre de l’estació automàtica que hi té el Meteocat no va baixar dels 28 graus en tota la nit, un fet inèdit en els gairebé 12 anys que fa que es va instal·lar l’estació. La temperatura mínima més alta fins ara havien sigut els 26,9 graus del 28 d’agost del 2010. També al barri de Sant Andreu i al centre de Badalona els observadors Sergi Corral i Oriol Rodríguez van poder confirmar rècords similars.

Ahir a la tarda la temperatura va arribar fins als 40,5 graus a Seròs, al tram baix del Segre, en la que va ser la primera temperatura de 40 graus d’aquesta onada de calor. A Lleida es va arribar fins als 39 graus, a Mollerussa fins als 38,7 i a Tortosa fins als 38,6. El Servei Meteorològic de Catalunya té actiu un avís de perill alt per calor, un avís que des d’ahir ja afecta la majoria de comarques; només alguns sectors del Pirineu i Prepirineu en queden al marge.

Protecció Civil va activar ahir l’alerta del pla Procicat per l’onada de calor que ha d’afectar bona part de Catalunya fins a mitjans de la setmana que ve. També l’Ajuntament de Barcelona va activar el pla d’actuació per onada de calor en fase d’alerta. A Barcelona professionals coordinats pel Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) sortiran al carrer en les franges de més calor per repartir aigua a les persones sense sostre, i per informar-les de la possibilitat d’utilitzar els espais climatitzats durant les hores de més calor. També s’activen serveis especials d’informació i de control orientats a les persones considerades fràgils.

Protecció Civil recomana hidratar-se sovint i tenir especial cura dels infants i les persones grans. En cas de no tenir aire condicionat, aconsella passar com a mínim un parell d’hores en indrets climatitzats, com un centre comercial o una biblioteca.

Sens dubte el factor més perjudicial d’aquesta situació de calor molt intensa serà la durada. Lleida ja acumula 10 dies seguits amb temperatures de més 35 graus, i encara n’hi haurà com a mínim 4 més. Amb dades des del 1960 només hi ha hagut dues ratxes més llargues que aquesta de calor intensa: el juny de l’any passat va haver-hi 15 dies consecutius amb 35 graus o més, i l’agost del 2003 en van ser 17.

Dimarts, dia d’inflexió

La baixada de la temperatura començarà a arribar a partir de dimarts, i l’escenari més probable és que el descens es vagi accentuant a mesura que avanci la setmana que ve. No s’estroncarà l’estiu ni de bon tros, però el termòmetre podria arribar a baixar 5graus. També és possible que a partir de dijous que ve s’entri en una fase de temps més canviant i amb més risc de ruixats. Caldrà seguir-ho.

En tot cas la part més extrema d’aquesta onada de calor quedarà lluny de Catalunya. Les temperatures més altes s’esperen a Portugal, Extremadura i l’oest d’Andalusia, on avui i demà el termòmetre arribarà a superar molt probablement els 45 graus en alguns casos. La calor intensa a Espanya va provocar la primera víctima a Múrcia aquest dimarts. Un treballador de la construcció va morir per un cop de calor mentre treballava a les obres de l’autovia del Reguerón.

Anar a la font

Powered by WPeMatico

Translate »