Els xàfecs cauran sobretot aquest matí però no s’acabaran el cap de setmana

Nit de ruixats ja en moltes comarques, fins i tot acompanyats de força llamps i trons a Ponent, al Pirineu i en punts de la Catalunya Central. Fins a les 8 del matí aquestes són les pluges més abundants de les últimes hores (en l/m2):

  • Espot, 21
  • Vilanova de Meià, 18
  • Riudecanyes,18
  • Sort, 17
  • El Pont de Suert, 15
  • Viella, 14
  • La Seu d’Urgell, 12
  • Lleida, 9
  • Tarragona, 6

Amb el pas del matí els ruixats s’aniran desplaçant cap al nord-est, i tot i que la tongada de ruixats més extensos no durarà més enllà de l’hora de dinar, pot deixar alguns xàfecs localment forts i acompanyats de tempesta sobretot en comarques centrals. Tot i que a la tarda ja no plourà en tants indrets, el temps continuarà sent molt insegur i al vespre és probable que reapareguin alguns ruixats més puntuals en comarques centrals, al Pirineu i en comarques de Girona.

El temps insegur serà la tònica del cap de setmana. Dissabte començarà amb moltes clarianes, però a partir de mig matí les nuvolades creixeran com bolets. El vent de mestral pot fer que demà les tempestes de tarda quedin bastant concentrades al Pirineu, a les comarques de Girona i al nord de la Catalunya Central, però el temps serà també molt insegur a la costa i al prelitoral centrals, on no hi són descartables ruixats més puntuals demà a la tarda i al vespre.

Diumenge hi haurà més estones de sol en general, però a partir de mig matí les tempestes tornaran a fer acte de presència en moltes comarques, i en aquest cas ja no es concentraran tant al terç nord. Diumenge els ruixats i tempestes de poca estona podran aparèixer també en moltes comarques centrals i interiors, i en tot cas seran menys probables a les Terres de l’Ebre i en general al sud de Catalunya.

Pel que fa a la temperatura, avui l’ambient serà clarament més fred que ahir al Pirineu i en altres comarques interiors, on la temperatura al migdia arribarà a ser fins i tot més baixa que ahir, però en canvi a les Terres de l’Ebre i al Camp de Tarragona l’entrada del vent de mestral i l’obertura de clarianes poden fer que el termòmetre marqui valors més alts que ahir. Aquesta serà també la tònica del cap de setmana: ambient molt fresc al Pirineu i en comarques de Girona, però en canvi temperatures més normals per a l’època al sud.

La cota de neu es mourà al voltant dels 2.000 metres, però en alguns moments de demà pot arribar a baixar fins als 1.500 al vessant nord del Pirineu. Des d’ahir a la nit ja s’han acumulat fins a 5 cm de neu nova a Espot, a la cota 2.500, o 3 cm a Boí. Aquest matí el vent de mestral bufarà amb ratxes puntualment fortes a les Terres de l’Ebre, però en general durant el cap de setmana el vent serà persistent però només moderat.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: