Els socialistes, sobre l’acostament de presos: Euskadi sí, Catalunya no

Rate this post

On va dir blanc ara dic negre. El PSC de Jaume Collboni va optar per alinear-se ahir amb el PP i Ciutadans en contra d’una declaració a favor de l’acostament dels presos polítics independentistes, mantenint unit el bloc del 155. Els socialistes van rebutjar aquesta reclamació, el que no seria una sorpresa si no fos perquè els socialistes bascos van aplaudir recentment la decisió del govern francès d’apropar els presos d’ETA el País Basc i que, de fet, en el mateix acord de govern d’Euskadi entre el PNB i el PSE s’inclou aquesta mesura.

L’Ajuntament de Barcelona va reclamar ahir l’acostament dels presos polítics a presons catalanes amb el suport dels comuns i dels partits independentistes. La declaració municipal, impulsada pel tercer tinent d’alcalde de Ada Colau, Jaume Asens, va obtenir doncs la majoria necessària per prosperar però va impactar la indeferencia dels socialistes. De fet, el mateix Asens va dir que el rebuig del PSC li semblava de “poca sensibilitat humanitària” i poc coherent amb la política del partit homòleg basc, el PSE, que ha treballat per l’acostament dels etarres.

PSE vs. PSC

Fa tan sols un mes, els socialistes d’Euskadi van celebrar una mesura històrica del govern francès, encapçalada pel president Emmanuel Macron, que propiciava l’acostament dels presos d’ETA a presons més properes al País Basc. Des dels socialistes es va expressar el suport a la mesura, que van qualificar com a “positiva”, i de fet fins i tot van emplaçar el govern espanyol a seguir el mateix camí. Des de Catalunya, el secretari primer del PSC, Miquel Iceta, també es va fer eco d’aquesta opinió.

Però el posicionament del PSE no ha estat només puntual, sinó que ha tingut la seva continuïtat en el temps: i és que el passat 2016, després dels comicis a Euskadi, els socialistes bascos van pactar amb el PNB un acord de govern —que continua en vigor— en el qual s’inclou una “proposta de reorientació de la política penitenciària que fixi” com a objectiu fonamental la reinserció, atengui prioritàriament les problemàtiques de més incidència humanitària i afavoreixi l’acostament de presos” el País Basc.

Per justificar tal acord s’emmarcava aquesta decisió en una voluntat de convivència i de fer prevaler els drets humans, una idea que sembla que serveix per als terroristes d’ETA empresonats però no para el vicepresident Junqueras, el conseller Forn i els activistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Anar a la font
Albert Acín

Powered by WPeMatico

Translate »