Els retrets creuats entre JxCat i ERC tensen la corda de les negociacions

Rate this post

L’ambient entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana ha empitjorat avui arran de la decisió del president de parlament, Roger Torrent, de presentar un recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per a demanar que se suspenguin cautelarment les mesures del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre la investidura de Carles Puigdemont. JxCat ha acusat ERC de no haver-los consultat la iniciativa, i els republicans han contestat que Torrent ha materialitzat una decisió que era proposta de JxCat.

Els retrets creuats entre els dos principals partits independentistes han afegit tensió a les negociacions que a la investidura de Puigdemont i la formació del govern, ja encallades de per sí. Des de l’ajornament de la investidura el 30 de gener, no hi ha hagut cap avenç significatiu.

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha expressat la ‘perplexitat’ del seu grup per la decisió ‘unilateral’ de Torrent, mentre que el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ha contestat que ‘això no és seriós, no és de rebut, i no és just’ i ha demanat que es treballi ‘amb el màxim rigor, responsabilitat i discreció’ i que ‘s’acabin les filtracions, els rumors i els intents de desgastar-se’. A més, els advocats de Puigdemont han afirmat que no coneixien les intencions de Torrent, una iniciativa que afecta directament l’estratègia judicial del president.

Paral·lelament, el parlament ha presentat les al·legacions al TC contra les mesures cautelars sobre la investidura de Puigdemont. A més, la mesa no ha abordat la proposta de modificació per la via d’urgència de la llei de presidència de JxCat, que volia incloure la possibilitat d’elegir el president de la Generalitat sense que el candidat sigui present al ple. De fet, JxCat va registrar aquesta proposta divendres en solitari i sense l’acord amb ERC.

Tot plegat, enmig de la segona onada de repressió judicial contra l’independentisme. Diumenge van declarar cinc càrrecs del govern i treballadors del CTTI, avui han declarat Santiago Vidal i Carles Viver i Pi-Sunyer. Demà declararà l’ex-diputada de la CUP Mireia Boya al Tribunal Suprem espanyol, i els pròxims dies estan citats Artur Mas, Anna Gabriel, Marta Rovira, Marta Pascal i Neus Lloveras.

Més informació:

Anar a la font

Powered by WPeMatico

Translate »