Els preus cauen al juny per l’abaratiment de l’energia

L’Índex de Preus de Consum (IPC), indicador que assenyala la inflació dels preus, ha caigut lleugerament al mes de juny. La inflació interanual s’ha situat a Catalunya en un 0,7%, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Aquesta dada és tres dècimes inferior a la registrada el mes de maig. Així, l’índex manté la tendència a la baixa iniciada el mes passat després de tres mesos de pujades.  L’organisme estadístic ha atribuït el descens del mes de juny a la baixada dels preus de la benzina, l’electricitat i els combustibles líquids. 

En concret, els preus que han pujat a Catalunya han sigut els d’oci i cultura (+2%), el d’aliments i begudes no alcohòliques (+0,6%) i els hotels, cafès i restaurants (+5). Per contra, les baixades més grans de preus es donen al transport (-1,4%), a vestit i calçat (-1%) i a vivenda (-0,4%).  

Al conjunt de l’Estat, l’indicador va baixar quatre dècimes fins al 0,4% interanual, el nivell més baix en gairebé tres anys. La lectura és, doncs, que els preus són avui quatre dècimes superiors als de fa un any.  

De fet, la taxa anual de l’encariment dels preus disminueix a totes les comunitats autònomes el juny respecte el maig. Els descensos més grans es produeixen a Cantàbria i a Castella i Lleó, amb baixades de sis dècimes. A l’altra banda, les Canàries i el País Basc són les comunitats la taxa anual de les quals registra el menor descens, amb dues dècimes respecte el mes anterior. 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: