Els presos polítics i els exiliats protagonitzen l’acte institucional de la Diada

Rate this post

Els presos polítics i els exiliats protagonitzen l’acte central de la celebració institucional de la Diada. Les filles de Quim Forn i Jordi Turull i el nebot de Jordi Cuixart han rebut la flama de Canigó quan el president Quim Torra l’ha portat a la plaça. “No esteu sols”, ha corejat els presents abans que el net de Pompeu Fabra llegís la definició de la paraula Llibertat.

Tot seguit, els actors Lluís Soler i Sílvia Bel han llegit textos sobre la llibertat escrits per Carme Forcadell, Jordi Cuixart, Josep Rull, Oriol Junqueras, mentre es projectaven les seves imatges i els textos escrits de la seva mà a la façana del Parlament.

Prèviament, Torra i Torrent han fet el recorregut a peu des del Parlament. “Ni un pas enrere” i “llibertat presos polítics”, han estat alguns dels clams més corejats durant el recorregut, que els dos presidents han iniciat un cop han recollit la flama de Canigó a les portes del Parlament.

Abans d’arribar a la plaça Sant Jaume, s’han aturat a l’esplanada del Born on s’ha fet la hissada de la senyera.

Ha estat l’inici dels actes institucionals amb motiu de la Diada, que s’han obert amb l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor del Parlament a l’Associació de Mestres Rosa Sensat s’ha convertit en una reivindicació del model de l’escola catalana.

Durant el lliurament de la medalla, Torra ha subratllat que el fet que un Parlament atorgui la medalla d’honor a una associació de mestres és tota una declaració d’intencions, ha destacat el compromís de l’associació amb la llengua.

“Només hi ha una cosa més important que les nostres escoles, els mestres de les nostres escoles”, ha assegurat el president que s’ha referit a la consellera Clara Ponsatí per dedicar un record a presos i exiliats.

També el president del Parlament, Roger Torrent, ha començat amb un record a la presidenta Carme Forcadell, “ella que ha dedicat bona part de la seva vida al món educatiu, estic convençut que entre les parets dures i grises de la presó, avui se sent satisfeta que el Parlament reconegui la tasca de la fundació Rosa Sensat”.

“Hi ha qui intenta fer trontollar els pilars fonamentals del nostre model educatiu, de la nostra escola, la principal eina de cohesió social d’aquest país, l’escola. I això no passarà. En l’educació i la llibertat és on hi ha l’esperança del país”, ha advertit Torrent.

El president del Parlament ha reclamat deixar “en pau els mestres d’aquest país”, i escoltar-los “permanentment” i alhora defensar-los. “És hora d’oferir els recursos necessaris per afrontar els nous reptes, aquest blindatge de l’escola del nostre país. Fem costat als mestres. No abandonem mai a la seva sort l’escola d’aquest país”, ha reclamat.

“Gràcies mestres, per tot el que heu fet i tot el que fareu, gràcies Rosa Sensat i visca l’escola d’aquest país”, ha conclòs Torrent.

Ensenyament i democràcia

“No hi ha democràcia sense els coneixements necessaris per entendre el món”, ha advertit la presidenta de l’Associació, Francina Martí, que ha explicat que els mestres no poden fer oïdes sordes davant les preguntes dels alumnes.

Martí, ha fet referència a la polèmica provocada l’1-O per les acusacions d’adoctrinament contra mestres; ha admès que “la línia entre educar i adoctrinar és molt fina” però ha advertit que per fer persones capaces de tenir consciència crítica cal donar als alumnes eines.

La presidenta de Rosa Sensat ha reivindicat que els educadors han de prendre partit en la resolució dels problemes del món i ha acabat la intervenció reclamant que aquest reconeixement representi “un compromís ferm de les institucions de la Generalitat a favor d’una educació de qualitat per a tots els infants”.

 

Anar a la font
Marta Lasalas

Powered by WPeMatico

Translate »